słodko ostre żeberka
            
                    A dzisiaj niespodzianka. Nie ma kurczaka a są żeberka! Słodko pikantne z nutą korzenną. Pyszne, kleiste, aromatyczne.
Słodko ostre żeberka
Do mocnej torby foliowej albo pojemnika wrzucamy/wlewamy wszystkie składniki marynaty, cebulę kroimy na ósemki i też wrzucamy razem z żeberkami. Zostawiamy w marynacie na minimum kilka godzin a najlepiej na całą noc. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni. Całą zawartość wrzucamy do brytfanki i pieczemy około 1h20min przekręcając od czasu do czasu aby równomiernie się zrumieniły.
                
                
                Słodko ostre żeberka
- ok 800g żeberek
 - 1 gwiazdka anyżu
 - 2-3cm kory cynamonu
 - 3cm suszonej papryczki chilli
 - 2 łyżki syropu klonowego
 - 2 łyżki oleju
 - 2 łyżki sosu sojowego
 - 2 łyżki musu z mango albo moreli
 - 4-6 łyżek słodkiego sosu chilli
 - 1 cebula
 
Do mocnej torby foliowej albo pojemnika wrzucamy/wlewamy wszystkie składniki marynaty, cebulę kroimy na ósemki i też wrzucamy razem z żeberkami. Zostawiamy w marynacie na minimum kilka godzin a najlepiej na całą noc. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni. Całą zawartość wrzucamy do brytfanki i pieczemy około 1h20min przekręcając od czasu do czasu aby równomiernie się zrumieniły.