Słodko-kwaśna surówka z białej kapusty

Nie sądziłam, że  zwykła surówka z białej kapusty, marchewki i cebuli może smakować tak wspaniale. A to wszystko dzięki zalewie i smakom w niej zawartych bo łączą się tu kwaśny ocet z cukrem. Sałatka może stać nawet kilka dni w lodówce i jest zawsze pyszna. A do dań z grila jest wprost idealna. Przepis dostałam od znajomej weselnej kucharki.

Zdjęcie - Słodko-kwaśna surówka z białej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 5-6 szklanek białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1-2 cebule

Składniki na zalewę:

  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki octu
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu (może być mniej)

Kapustę posiekać, marchewkę zetrzeć, cebulę pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać w misce. Składniki zalewy wlac do garnka i zagotować. Gorącą zalewę wlać do miski z kapustą i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. Surówka nadaje się do spożycia już po kilku godzinach ale może stać w lodówce  nawet 3 dni.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Ryba w mleczku kokosowym

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Placuszki z borówkami (blackbe…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Panzanella

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Polędwiczki wieprzowe w sosie…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Kurczak w kremowym sosie z mle…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Omlet z cukinią

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

2

Ryż z jabłkami - moje comfort…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Chleb kaszubski na podmłodzie

MarcinH MarcinH
Grahamka

2

Polskie bułki maślane A.D.1959

MarcinH MarcinH
Grahamka

2

Wafelki czekoladowo-orzechowe…

aronia aronia
Wiem co jem

1

Zapomniane kaszubskie jadło

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

10

Jagodzianki najlepsze :)

Majana Majana
Majanowe pieczenie