Słodko-kwaśna surówka z białej kapusty

Nie sądziłam, że  zwykła surówka z białej kapusty, marchewki i cebuli może smakować tak wspaniale. A to wszystko dzięki zalewie i smakom w niej zawartych bo łączą się tu kwaśny ocet z cukrem. Sałatka może stać nawet kilka dni w lodówce i jest zawsze pyszna. A do dań z grila jest wprost idealna. Przepis dostałam od znajomej weselnej kucharki.

Zdjęcie - Słodko-kwaśna surówka z białej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 5-6 szklanek białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1-2 cebule

Składniki na zalewę:

  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki octu
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu (może być mniej)

Kapustę posiekać, marchewkę zetrzeć, cebulę pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać w misce. Składniki zalewy wlac do garnka i zagotować. Gorącą zalewę wlać do miski z kapustą i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. Surówka nadaje się do spożycia już po kilku godzinach ale może stać w lodówce  nawet 3 dni.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Zupa z dyni z mlekiem kokosowy…

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Krokiety mięsne

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Śniadanie do łożka #151: Kanap…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Expresowy brokuł z patelni

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pierogi z dynią

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Buraczane gnocchi

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Przepisy z tych kategorii

Makaron penne z selerowym pest…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Grzanka z pomidorami, czyli br…

Kasia Kasia
Pełny talerz

6

Kurczak na żniwa

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Faszerowane pomidory

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

4

Kotlety mielone z ciecierzycą…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Domowe sandwicze

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku