Słodko-kwaśna surówka z białej kapusty

Nie sądziłam, że  zwykła surówka z białej kapusty, marchewki i cebuli może smakować tak wspaniale. A to wszystko dzięki zalewie i smakom w niej zawartych bo łączą się tu kwaśny ocet z cukrem. Sałatka może stać nawet kilka dni w lodówce i jest zawsze pyszna. A do dań z grila jest wprost idealna. Przepis dostałam od znajomej weselnej kucharki.

Zdjęcie - Słodko-kwaśna surówka z białej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 5-6 szklanek białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1-2 cebule

Składniki na zalewę:

  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki octu
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu (może być mniej)

Kapustę posiekać, marchewkę zetrzeć, cebulę pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać w misce. Składniki zalewy wlac do garnka i zagotować. Gorącą zalewę wlać do miski z kapustą i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. Surówka nadaje się do spożycia już po kilku godzinach ale może stać w lodówce  nawet 3 dni.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Surówka z białej i czerwonej k…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

1

Sałatka z pomidorów i kiszoneg…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

4

Sałatka z fasolką szparagową i…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

1

Sałatka na zimę z kapustą i og…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Sałatka z rukolą, arbuzem i fe…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

3

Sałatka makaronowa z brokułami

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Przepisy z tych kategorii

1

Sałatka z pomidorów i kiszoneg…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Kremowa marchewka z pomarańczą

mollisia mollisia
Walka w kuchni

Chleb z czarnych oliwek

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Placki z cukinii i oregano

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Vichyssoise

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Spring rollsy z warzywami

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku