Słodko-kwaśna surówka z białej kapusty

Nie sądziłam, że  zwykła surówka z białej kapusty, marchewki i cebuli może smakować tak wspaniale. A to wszystko dzięki zalewie i smakom w niej zawartych bo łączą się tu kwaśny ocet z cukrem. Sałatka może stać nawet kilka dni w lodówce i jest zawsze pyszna. A do dań z grila jest wprost idealna. Przepis dostałam od znajomej weselnej kucharki.

Zdjęcie - Słodko-kwaśna surówka z białej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 5-6 szklanek białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1-2 cebule

Składniki na zalewę:

  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki octu
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu (może być mniej)

Kapustę posiekać, marchewkę zetrzeć, cebulę pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać w misce. Składniki zalewy wlac do garnka i zagotować. Gorącą zalewę wlać do miski z kapustą i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. Surówka nadaje się do spożycia już po kilku godzinach ale może stać w lodówce  nawet 3 dni.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z quinoa, pomidorkami…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

1

Sałatka z fenkułu i melona

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z kaszą bulgur i tuńcz…

napiecyku napiecyku
napiecyku

3

Falafel. فلافل‎. Sałatka i la…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sałatka z nowalijek z kurczaki…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Słoikowa sałatka piknikowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Zupa marchewkowo-pomarańczowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Placki ziemniaczane z płatkami…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Puree z batatów i mascarpone

Dzi Dzi
karmelowy

Kotlety z kalafiora w amarantu…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Cytrynowa kasza manna

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Otrębowe muffiny z bananami, m…

montka montka
cukierenka