Słodko-kwaśna surówka z białej kapusty

Nie sądziłam, że  zwykła surówka z białej kapusty, marchewki i cebuli może smakować tak wspaniale. A to wszystko dzięki zalewie i smakom w niej zawartych bo łączą się tu kwaśny ocet z cukrem. Sałatka może stać nawet kilka dni w lodówce i jest zawsze pyszna. A do dań z grila jest wprost idealna. Przepis dostałam od znajomej weselnej kucharki.

Zdjęcie - Słodko-kwaśna surówka z białej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 5-6 szklanek białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1-2 cebule

Składniki na zalewę:

  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki octu
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu (może być mniej)

Kapustę posiekać, marchewkę zetrzeć, cebulę pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać w misce. Składniki zalewy wlac do garnka i zagotować. Gorącą zalewę wlać do miski z kapustą i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. Surówka nadaje się do spożycia już po kilku godzinach ale może stać w lodówce  nawet 3 dni.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

2

Piersi z kurczaka w cieście cz…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Polędwiczka ze szpinakiem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Jajko w koszulce, szparagi i g…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Stek z rostbefu z chimichurri

Tyna Tyna
In cooking we trust

3

Przepis na kopytka jaglane + w…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

1

Serduszka indycze z młoda marc…

Laura Laura
Cafe Babilon

Przepisy z tych kategorii

Spaghetti z botwinką

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Sos beurre blanc

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Tarta z rabarbarem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Tarta ze szparagami

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Wytrawne muffiny

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Łosoś z rusztu z pikantną sals…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny