Słodko-kwaśna surówka z białej kapusty

Nie sądziłam, że  zwykła surówka z białej kapusty, marchewki i cebuli może smakować tak wspaniale. A to wszystko dzięki zalewie i smakom w niej zawartych bo łączą się tu kwaśny ocet z cukrem. Sałatka może stać nawet kilka dni w lodówce i jest zawsze pyszna. A do dań z grila jest wprost idealna. Przepis dostałam od znajomej weselnej kucharki.

Zdjęcie - Słodko-kwaśna surówka z białej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 5-6 szklanek białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1-2 cebule

Składniki na zalewę:

  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki octu
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu (może być mniej)

Kapustę posiekać, marchewkę zetrzeć, cebulę pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać w misce. Składniki zalewy wlac do garnka i zagotować. Gorącą zalewę wlać do miski z kapustą i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. Surówka nadaje się do spożycia już po kilku godzinach ale może stać w lodówce  nawet 3 dni.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Zupa orientalna

Smaczny dom Smaczny dom
Paszczak gotuje

Sałatka z kurczaka, cukinii i…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Tost z kurkami i kozim serem

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Risotto z botwinką

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Krewetki czosnkowo-pietruszkow…

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Kurczak w sosie winno-imbirowy…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

1

Drożdżowy placek bez wyrabiani…

figmara figmara
figowe smaki

1

Jagodzianki z marcepanem

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

2

Paprykarz Szczeciński De Luxe!

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

1

Kompot z czerwonej porzeczki i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Jagody, jagody, jagody! Pierog…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

1

Puszyste jagodzianki - przepis…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie