Słodko-kwaśna surówka z białej kapusty

Nie sądziłam, że  zwykła surówka z białej kapusty, marchewki i cebuli może smakować tak wspaniale. A to wszystko dzięki zalewie i smakom w niej zawartych bo łączą się tu kwaśny ocet z cukrem. Sałatka może stać nawet kilka dni w lodówce i jest zawsze pyszna. A do dań z grila jest wprost idealna. Przepis dostałam od znajomej weselnej kucharki.

Zdjęcie - Słodko-kwaśna surówka z białej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 5-6 szklanek białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1-2 cebule

Składniki na zalewę:

  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki octu
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu (może być mniej)

Kapustę posiekać, marchewkę zetrzeć, cebulę pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać w misce. Składniki zalewy wlac do garnka i zagotować. Gorącą zalewę wlać do miski z kapustą i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. Surówka nadaje się do spożycia już po kilku godzinach ale może stać w lodówce  nawet 3 dni.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Łosoś ze szparagami na parze,…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Jajka faszerowane dynią lub ba…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Wtorek z kaszą #46: Gryczane n…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Śliwki w boczku

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

1

Jajka faszerowane tuńczykiem

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Francja: Oeuf à la tripe (jajk…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Przepisy z tych kategorii

Cappuccino ziemniaczane

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Sałatka z bulgurem, zielonym o…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Jajka faszerowane dynią lub ba…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Rolada szpinakowa z serkiem

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

Sos demi glace

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

pchali dla NieAlergika

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika