Słodka sobota #75: Tiramisu z figami


Wnikliwie obserwującym nie umknęło pewnie też to, że dwa tygodnie temu nie pojawiła się na blogu słodka sobota. Od jakiegoś czasu po prostu nie mam ochoty na nic słodkiego, więc tworzenie nowych przepisów było dla mnie problemem (bo przecież głód jest najlepszą inspiracją). Dzisiaj jednak stworzyłam coś, co zaspokoiło moje podniebienie:)
Lubię desery podane w szklankach, więc w ten sposób potraktowałam moje tiramisu. Możecie jednak przełożyć biszkopty masą z tego samego przepisu w dowolnym naczyniu. Całość wystarczy wykończyć kakao i na wierzchu ułożyć świeże figi.
Tiramisu z figami (6 porcji)
- 4 żółtka
- 5 łyżek cukru
- 250 g serka mascarpone
- 20 biszkoptów
- 1 filiżanka espresso
- 1 łyżka kakao
- 3 świeże figi
- Zaparz espresso i przelej do miseczki (będzie łatwiej maczać w niej biszkopty). Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
- Oddziel żółtka od białek. Żółtka wrzuć do miski i dodaj cukier. Ucieraj trzepaczką (wersja hardkor). lub elektrycznym mikserem aż masa zmieni kolor na dużo jaśniejszy, będzie gęsta i kremowa.
- Gdy słodka masa jajeczna będzie gotowa powoli dodawaj po łyżce mascarpone i ucieraj, aż znikną grudki. Gdy wmieszasz już całe mascarpone odstaw masę na bok.
- Biszkopty pokrój na pół i namocz delikatnie z dwóch stron w espresso (nie mogą być całkowicie rozmoczone, tylko lekko namoczone) i ułóż w szklance pionowo. Do środka wlej masę. wsadź szklanki do lodówki na ok. 3 godziny.
- Po upływie tego czasu posyp masę kakao i ułóż w środku pokrojone na cząstki figi.
- Podawaj mocno schłodzone.