Słodka sobota #7: Rogaliki z marcepanem


Czyli absolutnie najprostszy i cieszący podniebienie przepis. Wystarczą 3 składniki- ciasto francuskie, marcepan w czekoladzie i jajko. Dzisiejsze gotowanie, można powiedzieć, w "warunkach polowych". Koczujemy w jednym mieszkaniu ciesząc się możliwością obejrzenia dziś wieczorem koncertu Jamiroquai. Stąd potrzeba ograniczenia składników do minimum. Trzeba też założyć, że nie będzie tak łatwo jak we własnej kuchni. Na pytanie o pędzelek do smarowania wypieków można usłyszeć tylko ironiczne "jasne, nosze zawsze dwa przy sobie". Moją rolę w tym przepisie można raczej nazwać "nadzorem". Pomysł mojego zdolnego chłopaka i większa część wykonania:) Polecam ten przepis, bo to najprostszy sposób na poprawienie sobie humoru w sobotę i nie tylko.
Rogaliki z marcepanem (12 sztuk)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (zrolowanego)
- 2 batony marcepanowe w czekoladzie (200g)
- 1 jajko
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Pokrój ciasto francuskie na pół wzdłuż, po czym górną i dolną warstwę na trójkąty równoramienne o podstawie 10cm. Poszatkuj marcepan i nałóż ok. łyżkę na ciasto, bliżej podstawy. Zwiń w rulon zaczynając od postawy i wygnij rogi, żeby przypominało rogalik. Jeżeli nadal nie rozumiesz jak to się robi, to polecam filmy na youtube pod hasłem "jak zawijać rogaliki":) (ciężko to wytłumaczyć bez zobrazowania).
Roztrzep jajko w miseczce i posmaruj równomiernie rogaliki. Piecz przez ok. 30 minut.
Śliwka