Słodka sobota #65: American pie z jagodami

Słodka sobota #65: American pie z jagodami
Zdjęcie - Słodka sobota #65: American pie z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





































O gustach się podobno nie dyskutuje. Szkoda, bo nie uważam by to było coś niezmiennego, czy krępującego. Francuski socjolog Pierre Bourdieu głosił, że gust kulinarny kształtowany jest od dziecka i zależny od klasy i grupy społecznej do której należymy. Jest w tym wiele prawdy, że podstawy poczucia dobrego smaku, czy estetyki wynosimy z domu, ale moim zdaniem w dalszym procesie socjalizacji gust może ulegać zmianom. Dla przykładu, w dzieciństwie nie miałam w ogóle styczności z kuchnią azjatycką, mój jedyny kontakt ze smakami Dalekiego Wschodu to konsumpcja zupki chińskiej z proszku :) Dopiero, gdy zaczęłam się bardziej interesować gotowaniem odkryłam sama słodko-kwaśne smaki Azji, które obecnie ubóstwiam. Podobną przemianę miałam z jagodami. Co prawda mama robiła latem piergoi z jagodami, ale ja zawsze bardziej od owocowego nadzienia wolałam ciasto pierogowe. Jagody były dla mnie za kwaśne i nawet w połączeniu z cukrem wykrzywiało mi buzię. Z wiekiem to się zmieniło, teraz bardzo lubię jagody i nadrabiam dziecięce lata niechęci do tych owoców, jagodowymi eksperymentami w kuchni. Placek z wiśniami, który nazywam American pie, pokazywałam Wam jakoś na początku istnienia naszego bloga (a burczymiwbrzuchu istnieje już ponad półtora roku!) To jedno z moich ulubionych ciast, dlatego chętnie zmieniam jego nadzienie robiąc placek z wiśniami, jabłkami lub owocami leśnymi. Teraz, gdy zaczął się na dobre sezon jagodowy wymarzyłam sobie właśnie taką tartę. Za pierwszym razem spróbowałam kawałek na ciepło z lodami cytrynowymi i to był strzał w dziesiątkę, ale równie smaczny jest schłodzony w lodówce, dlatego trudno mi polecić, czy lepiej podawać na ciepło, czy zimno :)
Zdjęcie - Słodka sobota #65: American pie z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





































American pie z jagodami
  • 300 g mąki pszennej
  • 110 g cukru pudru
  • 190 g masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 2 żółtka
  • 450 g jagód
  • 120 g cukru
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • lody cytrynowe
  1. Do misy przesiewamy mąkę i cukier puder.
  2. Dodajemy posiekane masło, wodę oraz żółtka i zaczynamy wyrabiać ręcznie lub mikserem.
  3. Gdy składniki połączą się w zgrabną kulę, dzielimy ją na dwie części i każdą zawijamy w folię spożywczą. Kule z ciasta wkładamy do lodówki.
  4. Po 30 minutach wyciągamy jedną porcję ciasta.
  5. Wałkujemy ciasto na okrągły placek i przy pomocy wałka przekładamy je na formę do tarty.
  6. Ciasto dociskamy do formy (szczególnie na brzegach) i wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut.
  7. W tym czasie łączymy jagody z cukrem i ekstraktem.
  8. Gdy minie pół godziny, wyciągamy formę z ciastem oraz zawiniętą w folię kulę.
  9. Na spód ciasta wykładamy jagody.
  10. Drugą część ciasta cienko wałkujemy i nawijając na wałek przekładamy na jagody.
  11. W ten sposób uzyskamy "daszek" dla spodu ciasta. Dociskamy brzegi tarty.
  12. Na środku ciasta wykrawamy 5 otworków nożem (widoczne na zdjęciu).
  13. Tartę pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 20 minut.
  14. Następnie smarujemy wierzch ciasta wodą, obsypujemy trzcinowym cukrem i zmniejszamy temperaturę do 170 stopni. Pieczemy jeszcze 30 minut.
  15. Po tym czasie wyciągamy tartę z piekarnika i chłodzimy w lodówce przed podaniem lub pdoajemy na ciepło z gałką lodów (np. cytrynowych).
Tosia

Kategorie przepisów