Słodka sobota #6: Brownie z limonką


To już szósta sobota, którą świętujemy na słodko! Dzisiejsza sobota będzie jednak bardziej gorzko-kwaśna, za sprawą mocno czekoladowego brownie z dodatkiem rześkiej limonki. Brownie zrobiłam na życzenie, z dodatkiem bardzo gorzkiej czekolady o zawartości 90% kakao. Przyznam szczerze, że mam zamiar ten przepis powtórzyć, ale następnym razem użyję gorzkiej czekolady o mniejszej zawartości kakao, ponieważ to była dla mnie zbyt duża dawka! Jeśli więc będziecie chcieli skorzystać z przepisu, wybierzcie taką czekoladę jaką lubicie. Udanej czekoladowej soboty!:)
Brownie z limonką 100 g gorzkiej czekolady 90%* 100 g klasycznej gorzkiej czekolady 200 g masła 120 g mąki 3 jajka 200 g cukru limonka
Połamaną czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy ostudzoną czekoladową masę i miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy skórkę i sok z limonki i mieszamy z masą. Ciasto przekładamy do keksówki, którą smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Brownie pieczemy w 170 stopniach, około 45 minut do "suchego patyczka". Konsumujemy skrapiając sokiem z limonki.
*Wersja intensywnie czekoladowa
Tosia