Słodka sobota #37: Mus z mango i białej czekolady


Czas na deser z moim ulubionym owocem - mango! Szykując mus inspirowałam się koktajlem na bazie jogurtu naturalnego i mango, czyli przepysznym mango lassi. Mam nadzieję że zaletą kuchni burczymiwbrzuchu jest robienie niebanalnych potraw, a przy tym niezwykle prostych w wykonaniu. Taki też jest dzisiejszy deser! Połączenie puszystego musu z mango z musem z białej czekolady może wydawać się deserem trudnym do zrobienia. W rzeczywistości nie wymaga on ogromnych zdolności kulinarnych. Musicie za to posiadać blender i szczere chęci :) Słodkiej soboty!:)
Mus z mango i białej czekolady
Mus mango:
mango
3 czubate łyżki mascarpone
Mus z białej czekolady:
100 g białej czekolady
100 ml śmietanki kremówki
białko z 1 jajka
1. Mango obieramy ze skórki i miksujemy na gładką masę z mascarpone.
2. Czekoladę umieszczamy w szklanej lub miseczce ze stali nierdzewnej i umieszczamy ją nad garnuszkiem z gotująca się wodą. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy. Białko ubijamy na sztywną pianę. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę na sztywną masę. Białko łączymy z kremówką i białą czekoladą i dokładnie mieszamy.
3. W pucharkach umieszczamy mus z mango, a następnie mus z białej czekolady (lub w odwrotnej kolejności). Mrozimy w zamrażalniku przez 15 minut, deser podajemy z wiórkami białej czekolady.
Tosia