Słodka sobota #29: Whoopie pies


500 g pszennej mąki
150 g kakao
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
200 g cukru
jajko
90 g miękkiego masła
300 ml maślanki
Krem:
135 g serka śmietankowego (np. philadelphia)
50 g masła
100 g cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilli
łyżka startej skórki cytrynowej
łyżka soku z cytryny
1. Masło i cukier ubijamy na puszystą masę, dodajemy jajko. Suche składniki mieszamy i przesiewamy do miski. Odmierzamy odpowiednią ilość maślanki. Miksując masło z cukrem dodajemy na przemian, raz suche składniki, raz maślankę. Łyżką do lodów wykładamy kakaową masę i lekko spłaszczamy. Ciasteczka kładziemy na macie silikonowej lub pergaminie w małych odstępach. Pieczemy w 190 stopniach przez 12-14 minut. Upieczone ciastka studzimy na kratce.
2. Śmietankowy serek, miękkie masło, ekstrakt z wanilii i przesiany cukier puder ubijamy mikserem. Dodajemy skórkę i sok z cytryny i mieszamy. Krem przekładamy do szprycy.
3. Ciastka odwracamy do góry nogami, na połowę z nich wyciskamy krem, a drugą połową przykrywamy je tworząc ciasteczkowe kanapki.
4. Dodatkowo krem między ciastkami możemy posypać kolorowym cukrem.
Tosia