Słodka sobota #22: Szwedzkie czekoladowe kulki (Chokladbollar)


Podczas podróży do Sztokholmu zaobserwowałam, że poza wszechobecnymi cynamonowymi bułeczkami, w kawiarniach często oferują czarne kulki oprószone wiórkami kokosowymi (ewentualnie perłowym cukrem). Zastanawiałam się, jak mogą smakować, ale mój żołądek musiał pracować na najwyższych obrotach i nie było miejsca na przypadki- mieliśmy niecałe dwa dni. Na szczęście w książce kucharskiej którą kupiłam właśnie w Sztokholmie (z której zresztą nic nie rozumiem, ale dziękuję Google za tłumacz) znajduje się przepis na te pyszne kuleczki. Są fantastyczne w smaku i tak łatwe do wykonania, że w Szwecji lepią je nawet małe dzieci. Aż grzech nie spróbować:) Polecam, na osłodzenie soboty.
Szwedzkie czekoladowe kulki (ok. 20 porcji)*
- 200g zimnego masła
- 180g cukru
- 250g płatków owsianych
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 4 łyżki zimnej, mocnej kawy
- wiórki kokosowe (do obtoczenia)
Pomieszaj w dużej misce wszystkie składniki oprócz kawy. Zagniataj, a gdy stworzą gładką masę powoli dolewaj po łyżce kawy i dalej zagniataj. Z gotowego ciasta uformuj kulki o średnicy 3-4cm.
Na talerzu wysyp wiórki kokosowe. Obtocz dokładnie każdą kulkę i ułóż na talerzu. Schłodź w lodówce przez co najmniej pół godziny.
Śliwka
* Przepis z książki Per Morberg "Morberg"