Słodka sobota # 2: Sernikobrownie

Słodka sobota # 2: Sernikobrownie
Zdjęcie - Słodka sobota # 2: Sernikobrownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czas na drugą słodką sobotę! Dziś oprócz przygotowania czegoś słodkiego na weekend, zachęcamy także do wspólnych działań kulinarnych. Sobota to świetny moment, aby upiec coś słodkiego z kimś bliskim.
Ja mam ogromne szczęście, bo mój chłopak wspiera moją kulinarną pasję i oprócz tego chętnie sam gotuje. Upiekliśmy więc razem sernikobrownie jako kompromis, bo ja miałam ochotę na sernik, on na mocno czekoladowe brownies.

Zdjęcie - Słodka sobota # 2: Sernikobrownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sernikobrownie* Masa brownie: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 200 g masła 120 g mąki
180 g cukru 3 jajka *garść posiekanych orzechów Masa serowa: 600 g twarogu dwukrotnie mielonego 350 ml mleka skondensowanego słodzonego 2 jajka
Masa brownie: Kostkę masła oraz czekoladę roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę i łączymy z ostudzoną masą czekoladową. Dodajemy przesianą mąkę, garść posiekanych orzechów i ostrożnie mieszamy. Przekładamy 3/4 masy do blaszki i pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni. Masa serowa: Twaróg miksujemy wlewając powoli skondensowane mleko. Następnie dodajemy po jednym jajku i całość miksujemy. Masę serową wylewamy na podpieczony spód brownie. Z pozostałej 1/4 czekoladowej masy tworzymy esy-floresy na powierzchni sernika. Ciasto pieczemy około 30 minut, w 170 stopniach. Upieczone sernikobrownie studzimy w uchylonym piekarniku.

* Sernikobrownie można upiec w okrągłej formie lub prostokątnej i pokroić je na kwadraty. Tworząc ciasto inspirowałam się tym przepisem Sernikobrownie z puree truskawkowym

Tosia

Kategorie przepisów