Śliwkowe trójkąty z ciasta filo (phyllo)

Czytałam kiedyś, że nasz mózg lubi wszystko, co chrupie. Dlatego wolimy świeże chipsy od tych zleżałych i miękkich. Hmmm… jeśli to prawda, dzisiejsze „rogaliki” pokochacie na zabój, bo chrupią jak mało co!
Roboty z nimi tyle, co nic, a smak naprawdę wyjątkowy- słodki, korzenny, jesienny.
Proporcje na ok. 16 ciasteczek (z każdego, podwójnego arkuszu ciasta piekę 8 trójkątów- zwijanych jak w TYM przepisie).


- ciasto filo - 4 arkusze
- masło - 2 łyżki, roztopione
- cukier brązowy - 2 łyżki
- śliwki - ok. 10 szt, dojrzałe
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- gożdziki - duża szczypta, mielone
- mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
Śliwki pokrój w niedużą kostkę, wymieszaj z łyżką cukru, cynamonem, goździkami i mąką ziemniaczaną.
Arkusz ciasto filo posmaruj (przy pomocy pędzelka) masłem, przykryj drugim kawałkiem ciasta. Pokrój wzdłuż na 4 paski, dodatkowo w poprzek, by uzyskać 8 prostokątów (możesz też przygotować większe kawałki ciasta). Na każdy nałóż porcję nadzienia, zwiń trójkąt (jak w linku powyżej).
Wierzch każdej porcji posmaruj odrobiną masła i posyp pozostałym cukrem. Piecz ok. 15 minut w temp. 200 oC, do zarumienienia.