Śliwkowe trójkąty z ciasta filo (phyllo)

Śliwkowe trójkąty z ciasta filo (phyllo)

Czytałam kiedyś, że nasz mózg lubi wszystko, co chrupie. Dlatego wolimy świeże chipsy od tych zleżałych i miękkich. Hmmm… jeśli to prawda, dzisiejsze „rogaliki” pokochacie na zabój, bo chrupią jak mało co!

Zdjęcie - Śliwkowe trójkąty z ciasta filo (phyllo) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Roboty z nimi tyle, co nic, a smak naprawdę wyjątkowy- słodki, korzenny, jesienny.

Zdjęcie - Śliwkowe trójkąty z ciasta filo (phyllo) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 16 ciasteczek (z każdego, podwójnego arkuszu ciasta piekę 8 trójkątów- zwijanych jak w TYM przepisie).

Zdjęcie - Śliwkowe trójkąty z ciasta filo (phyllo) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Śliwkowe trójkąty z ciasta filo (phyllo) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Śliwkowe trójkąty z ciasta filo (phyllo)

Agata, 19 września 2014

Zdjęcie - Śliwkowe trójkąty z ciasta filo (phyllo) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Śliwki pokrój w niedużą kostkę, wymieszaj z łyżką cukru, cynamonem, goździkami i mąką ziemniaczaną.

Arkusz ciasto filo posmaruj (przy pomocy pędzelka) masłem, przykryj drugim kawałkiem ciasta. Pokrój wzdłuż na 4 paski, dodatkowo w poprzek, by uzyskać 8 prostokątów (możesz też przygotować większe kawałki ciasta).  Na każdy nałóż porcję nadzienia, zwiń trójkąt (jak w linku powyżej).

Wierzch każdej porcji posmaruj odrobiną masła i posyp pozostałym cukrem. Piecz ok. 15 minut w temp. 200 oC, do zarumienienia.

Kategorie przepisów