Śliwki marynowane w czerwonym winie

Śliwki marynowane w czerwonym winie

Sezon śliwkowy w pełni. Robiłam z nich już chutneye, teraz je zamarynowałam.

Zdjęcie - Śliwki marynowane w czerwonym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Marynowane węgierki

Zdjęcie - Śliwki marynowane w czerwonym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2 kg dojrzałych śliwek

400 ml czerwonego wytrawnego wina

400 ml czerwonego octu winnego

400 g cukru

1/2 łyżeczki soli

kilka goździków

gwiazdka anyżu

kawałek kory cynamonu

Umyte śliwki ponakłuwałam szpilką. Zagotowałam zalewę: ocet, wino, cukier i zalałam nią owoce, przykryłam, zostawilam na 12 godzin. Po tym czasie zalewę powtórnie podgrzałam, gotowałam przez 10 minut, zalałam nią owoce i odstawiłam na 12 godzin.
Po raz ostatni zlałam zalewę, podgrzałam ją z dodatkiem cynamonu, goździków, anyżu, soli. Do gotującej wrzuciłam śliwki i trzymałam je na ogniu przez 2 minuty. Owoce ułożyłam w słoikach, zalałam zalewą.

Zdjęcie - Śliwki marynowane w czerwonym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów