Ślimaczki z grzybami

Oj, ten tydzień będzie grzybowy:) W kolejce czeka zupa z borowików, marynowane grzybki i jeszcze parę fajnych przepisów. Raj dla smakoszy grzybów:)))

Ślimaczki z grzybami

składniki na farsz:

40 dag ugotowanych grzybów (podgrzybki, zajączki, maślaki)

1 cebula

3 łyżki masła

sol,pieprz do smaku

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle. Dodać ugotowane i drobno pokrojone grzyby. Doprawić solą, pieprzem i dusić około 10 minut.

składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

3 dag drożdży

2 jajka

1 żółtko

3 łyżki masła

4 łyżki mleka

1 łyżka cukru

szczypta soli

Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawić na 15 minut. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać 2 jajka, stopione masło, rozczyn z drożdży i szczyptę soli. Wyrobić gładkie ciasto, podsypując dodatkowo mąką. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkować na prostokątny placek. Na całą powierzchnię ciasta nałożyć farsz, zwinąć w rulon. Delikatnie kroić w kawałki o grubości 3cm.

Brytfannę wysmarować tłuszczem i układać gotowe ślimaczki. Zostawiać odstęp między nimi około 4 cm.

Piec w temp.170 st. około 30 minut. Pod koniec pieczenia wierzch ślimaczków wysmarować rozmąconym żółtkiem.

 

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

1

Pomarańczowa babka drożdżowa

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bardzo kakaowa babka z czekola…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

3

Schab gotowany (5-minutowy)

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Sernik na Wielkanoc

upl upl
Niebo w gębie

2

Schab suszony (z pończochy)

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Babka czekoladowo-migdałowa

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Przepisy z tych kategorii

1

Mazurek śliwkowo - czekoladowy

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

3

Mazurek kajmakowy z bezą – prz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Wyjątkowy pszenny chleb na zak…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

5

Babka z advocatem

Dzi Dzi
karmelowy

4

Maślankowe bułeczki z koperkie…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

2

Mazurek kajmakowy z migdałami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy