Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem

Ślimaczki z ciasta francuskiego to zawsze doskonała opcja na pyszny poczęstunek. Z czym by ich nie podać, zawsze smakują wyśmienicie.
U mnie tym razem serek śmietankowy, boczek, cebula oraz ser.
Podałam je na ciepło i smakowały wyśmienicie. Na zimno też były ok, choć słony smak boczku stał się jeszcze intensywniejszy.
Składniki na ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem
- 1 op. ciasta francuskiego
- 150-200 g boczku w cienkich paskach (u mnie surowy)
- 1/2 cebuli
- 125 g serka śmietankowego (u mnie Twój Smak)
- zioła prowansalskie
- czosnek granulowany
- 150-200 g tartej mozzarelli
Jak zrobić ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem?
Boczek kroimy w kostkę.
Cebulę siekamy jak najdrobniej.
Ciasto francuskie rozwijamy. Smarujemy je serkiem śmietankowym. Oprószamy ziołami prowansalskimi i granulowanym czosnkiem. Na całej powierzchni ciasta rozprowadzamy boczek, cebulę oraz tarty ser. Rolujemy dość ściśle w roladę. Kroimy ostrym nożem na około 1,5 plasterki.
Rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut.