Ślepe ryby
.
Ślepe ryby wbrew nazwie nie mają nic wspólnego ani z rybami, ani tym bardziej z ich oczami.
To nazwa popularnej w Wielkopolsce postnej zupy warzywnej.
Została ona nawet wpisana na listę produktów regionalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-wielkopolskie/Slepe-ryby
W zależności od zamożności domu do garnka wrzucano oprócz ziemniaków różne inne warzywa. Jeśli spiżarnia na to pozwalała dodawano do niej także wędzonkę, kiełbasę lub mięso.
Ja do swojej zupy dałam:
2 ziemniaki
1 marchew
garść żółtej fasolki szparagowej
garść zielonej fasolki szparagowej
1 łodygę selera naciowego
Warzywa obrać, umyć i pokroić.
W 1 l wody rozpuścić bulion warzywny, dodać liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, pieprz. W bulionie gotować do miękkości warzywa.
Cebulkę pokroić w kostkę, przesmażyć na łyżce masła, dodać 1 łyżkę mąki, zrobić zasmażkę i dodać ją do zupy. Doprawić solą i pieprzem
Na koniec zupę zabielić dodając 1/4 szklanki śmietanki 30 %.