Ślepe ryby

Ślepe ryby
przepis:

 .

Ślepe ryby wbrew  nazwie nie mają nic wspólnego ani z rybami, ani  tym bardziej z ich oczami.

To nazwa popularnej w Wielkopolsce  postnej zupy warzywnej.

Została ona nawet wpisana na listę produktów regionalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-wielkopolskie/Slepe-ryby

W zależności od zamożności  domu do garnka wrzucano oprócz ziemniaków  różne inne warzywa. Jeśli  spiżarnia na to pozwalała dodawano  do niej  także wędzonkę, kiełbasę lub mięso.

Ja do swojej zupy dałam:

2 ziemniaki

1 marchew

garść żółtej fasolki szparagowej

garść zielonej fasolki szparagowej

1 łodygę selera naciowego

Warzywa obrać, umyć i pokroić.

W 1 l wody rozpuścić bulion warzywny,  dodać liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, pieprz. W bulionie gotować  do miękkości warzywa.

Cebulkę pokroić w kostkę, przesmażyć na łyżce masła, dodać 1 łyżkę mąki, zrobić zasmażkę i dodać ją do zupy. Doprawić solą i pieprzem

Na koniec zupę zabielić  dodając 1/4 szklanki śmietanki 30 %.

Zdjęcie - Ślepe ryby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów