Ślepe ryby

Wielkopolska, skromna zupa ziemniaczana z majerankiem.

Zdjęcie - Ślepe  ryby  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

2 marchewki

1 pietruszka

1 por

100g selera

500g ziemniaków

suszony majeranek

4 liście laurowe

4 ziela angielskie

kwaśna smietana

posiekana natka pietruszki

sól, pieprz

 

Por kroimy w krążki, marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w małą kostkę, ziemniaki w dużą. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą, dodajemy trochę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy majeranek, doprawiamy posolona zahartowana śmietaną, solą oraz pieprzem. Na talerzach posypujemy posiekana zieleniną.

Przepisy z tych kategorii

Piwny gulasz w rzymskim garnku

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

1

Ostra zupa dyniowa

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Grillowany łosoś z puree ziem…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Kotleciki z cukinii, soczewicy…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

1

Sałatka z ziemniaków z bazylią…

figmara figmara
figowe smaki

Knedle ze śliwkami

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Przepisy z tych kategorii

1

Ratatouille z pieczonych warzy…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Wtorek z kaszą #26: Chili con…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Zupa grzybowa z leśnych grzybó…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Naleśniki - przepis podstawowy

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

2

Szybkie ciasto z owocami

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

1

Zebra na maśle

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone