Ślepe ryby

Wielkopolska, skromna zupa ziemniaczana z majerankiem.

Zdjęcie - Ślepe  ryby  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

2 marchewki

1 pietruszka

1 por

100g selera

500g ziemniaków

suszony majeranek

4 liście laurowe

4 ziela angielskie

kwaśna smietana

posiekana natka pietruszki

sól, pieprz

 

Por kroimy w krążki, marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w małą kostkę, ziemniaki w dużą. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą, dodajemy trochę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy majeranek, doprawiamy posolona zahartowana śmietaną, solą oraz pieprzem. Na talerzach posypujemy posiekana zieleniną.

Przepisy z tych kategorii

Barszcz biały wielkanocny

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Żurek na domowym zakwasie

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Krem z jarmużu i zielonego gro…

Laura Laura
Cafe Babilon

Zakwas na żurek

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Zakwas na żur na mące razowej…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

1

Zakwas na żurek

aronia aronia
Wiem co jem

Przepisy z tych kategorii

2

Mus mangowo-kokosowy

figmara figmara
figowe smaki

1

Jajka w skorupkach po polsku

A_SE A_SE
Shabbyeat

Jajka faszerowane papryką

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

1

Jajka w skorupkach z awokado

A_SE A_SE
Shabbyeat

3

Potrawka z kurczaka

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

2

Łosoś i gnocchi w sosie szafra…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku