Ślepe ryby

Wielkopolska, skromna zupa ziemniaczana z majerankiem.

Zdjęcie - Ślepe  ryby  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

2 marchewki

1 pietruszka

1 por

100g selera

500g ziemniaków

suszony majeranek

4 liście laurowe

4 ziela angielskie

kwaśna smietana

posiekana natka pietruszki

sól, pieprz

 

Por kroimy w krążki, marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w małą kostkę, ziemniaki w dużą. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą, dodajemy trochę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy majeranek, doprawiamy posolona zahartowana śmietaną, solą oraz pieprzem. Na talerzach posypujemy posiekana zieleniną.

Przepisy z tych kategorii

1

Domowy paprykarz szczeciński

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Kuchnia kaszubska - Placki zie…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Pączki warszawskie z konfiturą…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

1

Ruchanki

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

3

Kluski śląskie

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

1

Podlaskie karotenki

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

1

Bigos wielkopolski

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Śledzie po kaszubsku

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

3

Ryba po kaszubsku w warzywami…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

4

Piróg biłgorajski

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

16

Śledzie "po kaszubsku"- pyszne

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

Świętomarcińska gęś

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni