Ślepe ryby

Wielkopolska, skromna zupa ziemniaczana z majerankiem.

Zdjęcie - Ślepe  ryby  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

2 marchewki

1 pietruszka

1 por

100g selera

500g ziemniaków

suszony majeranek

4 liście laurowe

4 ziela angielskie

kwaśna smietana

posiekana natka pietruszki

sól, pieprz

 

Por kroimy w krążki, marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w małą kostkę, ziemniaki w dużą. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą, dodajemy trochę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy majeranek, doprawiamy posolona zahartowana śmietaną, solą oraz pieprzem. Na talerzach posypujemy posiekana zieleniną.

Przepisy z tych kategorii

3

Chowder

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

1

Rosół z kaczki

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

1

Bezglutenowy zakwas na barszcz

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Barszcz wigilijny na zakwasie

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Rosół z królika

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Świąteczna zupa grzybowa

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Przepisy z tych kategorii

1

Wigilijny kompot z suszu z pi…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

4

Ucierane z masą makową

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

2

Krokiety z mięsem mielonym

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Salami kalabryjskie z lazurem,…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Barszcz na zakwasie

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Zupa rybna

aronia aronia
Wiem co jem