Ślepe ryby

Wielkopolska, skromna zupa ziemniaczana z majerankiem.

Zdjęcie - Ślepe  ryby  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

2 marchewki

1 pietruszka

1 por

100g selera

500g ziemniaków

suszony majeranek

4 liście laurowe

4 ziela angielskie

kwaśna smietana

posiekana natka pietruszki

sól, pieprz

 

Por kroimy w krążki, marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w małą kostkę, ziemniaki w dużą. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą, dodajemy trochę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy majeranek, doprawiamy posolona zahartowana śmietaną, solą oraz pieprzem. Na talerzach posypujemy posiekana zieleniną.

Przepisy z tych kategorii

Zupa krem brokułowo - jarmużow…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Kopytka dyniowe na maśle szałw…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Rustykalna tarta ze śliwkami

atina atina
Tak sobie pichcę...

Kotleciki z polędwiczki wieprz…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Aromatyczne ciasteczka czekola…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Makaron z wieprzowiną, groszki…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Przepisy z tych kategorii

10

Szarlotka tatrzańska

A_SE A_SE
Shabbyeat

1

Zapomniane kaszubskie jadło

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

6

Nałęczowski, tradycyjnie polsk…

MarcinH MarcinH
Grahamka

2

Cebularze lubelskie

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb kielecki na zaczynie zie…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Śląska zapiekanka ziemniaczana

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni