Ślepe ryby

Wielkopolska, skromna zupa ziemniaczana z majerankiem.

Zdjęcie - Ślepe  ryby  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

2 marchewki

1 pietruszka

1 por

100g selera

500g ziemniaków

suszony majeranek

4 liście laurowe

4 ziela angielskie

kwaśna smietana

posiekana natka pietruszki

sól, pieprz

 

Por kroimy w krążki, marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w małą kostkę, ziemniaki w dużą. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą, dodajemy trochę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy majeranek, doprawiamy posolona zahartowana śmietaną, solą oraz pieprzem. Na talerzach posypujemy posiekana zieleniną.

Przepisy z tych kategorii

Lody bazyliowo limonkowe

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Kalafior w cieście piwnym

napiecyku napiecyku
napiecyku

Krem z batatów

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Chiński czerwony boczek

Jemto Jemto
JEMTO

Zupa z mleczkiem kokosowym i c…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

1

Letnia sałatka makaronowa z bo…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

1

Szybka soczewica z pieczarkami…

Dzi Dzi
karmelowy

Polędwiczki wieprzowe z octem…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

2

Biała kiełbasa z piekarnika

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pałki z kurczaka + morelowy s…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kurczak z czosnkiem, chili i l…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Stek jagnięcy po kajuńsku

Tyna Tyna
In cooking we trust