Ślepe ryby

Wielkopolska, skromna zupa ziemniaczana z majerankiem.

Zdjęcie - Ślepe  ryby  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

2 marchewki

1 pietruszka

1 por

100g selera

500g ziemniaków

suszony majeranek

4 liście laurowe

4 ziela angielskie

kwaśna smietana

posiekana natka pietruszki

sól, pieprz

 

Por kroimy w krążki, marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w małą kostkę, ziemniaki w dużą. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą, dodajemy trochę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy majeranek, doprawiamy posolona zahartowana śmietaną, solą oraz pieprzem. Na talerzach posypujemy posiekana zieleniną.

Przepisy z tych kategorii

1

Piróg biłgorajski

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

5

Śledzie "po kaszubsku"- pyszne

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Świętomarcińska gęś

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

1

Rogale świętomarcińskie

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Wieniec marciński

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bułeczki marcińskie

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Zupa dyniowa z makaronem ryżow…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Surówka z czerwonej kapusty

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Dyniowe biscotti

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

1

Dyniowe babeczki

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

1

Krokiety ziemniaczane z orzech…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sernik dyniowy

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli