Ślepe ryby

Wielkopolska, skromna zupa ziemniaczana z majerankiem.

Zdjęcie - Ślepe  ryby  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

2 marchewki

1 pietruszka

1 por

100g selera

500g ziemniaków

suszony majeranek

4 liście laurowe

4 ziela angielskie

kwaśna smietana

posiekana natka pietruszki

sól, pieprz

 

Por kroimy w krążki, marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w małą kostkę, ziemniaki w dużą. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą, dodajemy trochę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy majeranek, doprawiamy posolona zahartowana śmietaną, solą oraz pieprzem. Na talerzach posypujemy posiekana zieleniną.

Przepisy z tych kategorii

2

Chłodnik kresowy

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

1. Zupa z żabnicy z warzywami

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Algierska zupa migdałowa

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Gazpacho z bobu

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

3

Zupa kremowa z cukinii i poró…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zupa z kalarepy

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Przepisy z tych kategorii

Rosti ze szparagami, groszkiem…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

2

Zapiekanka ziemniaczana z brok…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

2

Wiosenna, zielona zupa

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

1

Tortilla z jarmużem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Łosoś z rusztu z pikantną sals…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

9

Kotlety ziemniaczano-szpinakow…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki