Ślepe ryby

Wielkopolska, skromna zupa ziemniaczana z majerankiem.

Zdjęcie - Ślepe  ryby  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

2 marchewki

1 pietruszka

1 por

100g selera

500g ziemniaków

suszony majeranek

4 liście laurowe

4 ziela angielskie

kwaśna smietana

posiekana natka pietruszki

sól, pieprz

 

Por kroimy w krążki, marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w małą kostkę, ziemniaki w dużą. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą, dodajemy trochę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy majeranek, doprawiamy posolona zahartowana śmietaną, solą oraz pieprzem. Na talerzach posypujemy posiekana zieleniną.

Przepisy z tych kategorii

Knedle z jabłkami

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Orkiszowe pierogi z dynią

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bliny ziemniaczane z mięsem

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

1

Sałatka ziemniaczana z sosem c…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

5

Sałatka ze śledzi w occie z bu…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

2

Dyniowe kopytka

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Gęsta zupa krem z dyni i pomid…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

2

Norweska zupa rybna z łososiem…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Zupa z dyni i pomidorów - pika…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Idealna zupa na rozgrzewkę

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Krem marchwiowo-paprykowo-ziem…

Katka Katka
Co by tu zjeść?

1

Pyszna paprykowa zupa-krem

napiecyku napiecyku
napiecyku