Ślepe ryby

Wielkopolska, skromna zupa ziemniaczana z majerankiem.

Zdjęcie - Ślepe  ryby  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

2 marchewki

1 pietruszka

1 por

100g selera

500g ziemniaków

suszony majeranek

4 liście laurowe

4 ziela angielskie

kwaśna smietana

posiekana natka pietruszki

sól, pieprz

 

Por kroimy w krążki, marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w małą kostkę, ziemniaki w dużą. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą, dodajemy trochę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy majeranek, doprawiamy posolona zahartowana śmietaną, solą oraz pieprzem. Na talerzach posypujemy posiekana zieleniną.

Przepisy z tych kategorii

2

Okroszka - rosyjski chłodnik

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

4

Najlepsze placki ziemniaczane

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Zielone gnocchi

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

2

Kluski śląskie

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

2

Wege-kotleciki z młodą kapustą

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Knedle z wiśniami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

Chłodnik z selera naciowego i…

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

1

Krem brokułowy – przepyszny!

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

Tarator - chłodnik na styl buł…

Laura Laura
Cafe Babilon

Chłodnik pomidorowo-truskawkow…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Zupa krem z bobem i gorgonzolą…

Dzi Dzi
karmelowy

Gazpacho

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne