Ślepe ryby

Wielkopolska, skromna zupa ziemniaczana z majerankiem.

Zdjęcie - Ślepe  ryby  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

2 marchewki

1 pietruszka

1 por

100g selera

500g ziemniaków

suszony majeranek

4 liście laurowe

4 ziela angielskie

kwaśna smietana

posiekana natka pietruszki

sól, pieprz

 

Por kroimy w krążki, marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w małą kostkę, ziemniaki w dużą. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą, dodajemy trochę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy majeranek, doprawiamy posolona zahartowana śmietaną, solą oraz pieprzem. Na talerzach posypujemy posiekana zieleniną.

Przepisy z tych kategorii

Prawdziwa zupa grzybowa

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Krem z cukinii

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Krem z cukinii z ziołami

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

Zupa fasolowa z makaronem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Krem z kalafiora

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

1

Ribollita

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

Chleb kielecki na zaczynie zie…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Śląska zapiekanka ziemniaczana

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

1

Moskole

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

1

Rejbak, kugiel, babka ziemniac…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

2

Kopa ornontowicka

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Kluski śląskie z bazyliowym pe…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek