Śledziowa z burakami
            Na słodko, na ostro , z mięsem i wegetariańskie - jest wiele rodzajów ,a każda z nich inna. Sałatki, bo o nich mowa sprawdzą się nie tylko jako szybka i zdrowa przekąska w ciągu dnia, ale również pożywne śniadanie czy oryginalna kolacja.
 Dziś proponujemy świąteczną sałatkę ze śledzi i gotowanych buraków.
 
 
 
Składniki:
- 30 dag płatów śledziowych
 - 3 ugotowane buraki
 - 3 jajka
 - 1 por
 - puszka groszku konserwowego
 - 2 gotowane ziemniaki
 - sól, pieprz
 - jogurt grecki
 
 Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo, przestudź i pokrój w kostkę. Ziemniaki i buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a pora pokrój w drobną kostkę. Śledzie (jeśli trzeba) obierz ze skóry i pokrój w cieniutkie paseczki. 
 W misce wymieszaj wszystkie składniki, dodaj jogurt grecki oraz przyprawy.