Śledzie z suszonymi pomidorami i zielonym pieprzem

Śledzie z suszonymi pomidorami i zielonym  pieprzem

Wykwintne, bardzo aromatyczne z pikantnymi ziarenkami zielonego pieprzu - je również przegryzamy wraz z filetami. Przepis Grzegorza Ostrowskiego.

Zdjęcie - Śledzie z suszonymi pomidorami i zielonym  pieprzem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śledzie z suszonymi pomidorami i zielonym pieprzem

Składniki:

  • 5 filetów matiasów
  • 6 suszonych pomidorów w oliwie
  • 3/4 szklanki oliwy lub oleju
  • kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów
  • czubata łyżka marynowanego zielonego pieprzu
  • szczypta tymianku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • odrobina octu lub soku z cytryny (opcjonalnie)

 

Filety wymoczyć - mając na uwadze to, że - lepsze będą nieco zbyt słone niż zbyt wymoczone. Następnie osuszyć je i pokroić w ukośne kawałki. Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki. Oliwę wymieszać z oliwą z pomidorów, doprawić tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem.

W słoiku układać warstwami śledzie, pomidory, kilka ziaren zielonego pieprzu. Ostatnią warstwę powinny stanowić pomidory. Całość zalewamy mieszanką oliwną i odstawiamy na conajmniej kilkanaście godzin do lodówki. Jeśli sledzie wydadzą sie Wam zbyt mdłe dodajcie odrobinę octu lub soku z cytryny i odstawcie na kilka godzin. Znakomicie smakują z chrupiącą bagietką.

Smacznego!

Kategorie przepisów