Śledzie z curry i rodzynkami

- Wynik: 20
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 5 minut
Przepyszne śledzie, jedne z lepszych jakie zrobiłam. Sednem smaku jest tutaj curry, które jak zwykle doskonale komponuje się z rodzynkami. Bardzo polecam.
Składniki
- filety śledziowe - ok. 10 szt.
- cebula - 3 szt.
- rodzynki - 2-3 łyżki
- curry - 1 łyżeczka
- koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
- liść laurowy - 2-3 szt.
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- olej - do smażenia
Instrukcja:
Śledzie namoczyć i odstawić na kilka godzin. Następnie osączyć i pokroić w mniejsze kawałki. Można tez użyć śledzi z zalewy octowej. Cebulę pokroić w plasterki, wrzucić na rozgrzany na patelni olej i zeszklić. Następnie dodać rodzynki, koncentrat, curry oraz listki laurowe. Wszystko podlać około 1 szklanką wody. Dusić na małym ogniu ok. 5 min, aż sos ładnie zgęstnieje. W słoiku układać warstwami kawałki śledzia i sos. Wstawić do lodówki.