Śledzie z cebulką

Wigilijny stół nie obejdzie się bez śledzi, dlatego mam przepis na najprostsze śledzie z cebulką, jutro zrobicie, na Wigilię będą idealne. Przypominam o ciekawych przepisach na inne śledzie: pomidorowo-korzenne, piernikowe oraz śledzie z żurawiną.
- 250g śledzi
- 0,5l wody
- 2 cebule
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- szklanka oleju
- pieprz
Śledzie moczę w wodzie przez 1-2 godziny.
Cebulę kroję w kostkę, dodaję, ziele angielskie i liść laurowy, mieszam.
Osuszone śledzie kroję w skośne kawałki.
W słoiku układam warstwami śledzie i cebulkę z przyprawami. Postępuję tak do końca składników.
Zalewam całość olejem, szczelnie zamykam i odstawiam do lodówki. Śledzie są gotowe do spożycia za 1-2 dni.
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz