Śledzie z cebulą w koperku

Śledzie z cebulą w koperku

Przepisów na śledzie jest co niemiara a każdy z nas ma swój ulubiony. Jednym z
najbardziej lubianych przeze mnie sposobów na śledzia są właśnie matiesy z
cebulką w koperku. To bardzo prosta wersja ale  na tyle pyszna, że mogę ją polecić również na świąteczny stół. Wszystkie składniki idealnie się komponują ze sobą. Koperkowe śledzie świetnie smakują z domowym pieczywem.

 

Zdjęcie - Śedzie z cebulą w koperku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  5 min. plus 3h na wymoczenie śledzi

Stopień trudności –  bardzo łatwy

 

Składniki:

  • 8 filetów solonych (u mnie matiesy)
  • 1 duży pęczek koperku, drobno posiekany
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • ½ szklanki oleju tłoczonego na zimno
  • świeżo mielony pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. filety zalewamy zimną wodą i odstawiamy, wodę zmieniamy co godzinę,
  2. wymoczone filety osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki,
  3. w szerokim naczyniu układamy warstwę śledzi, cebuli, posypujemy pieprzem i koperkiem, zalewamy olejem,
  4. odstawiamy na 12 godzin do lodówki.

 

Inne propozycje przepisów na śledzie

1.Śledzie z orzechami i rodzynkami



Kategorie przepisów