Śledzie wigilijne

Śledzie wigilijne

Dziś, rzutem na taśmę, ostatni w tym sezonie świątecznym przepis na wigilijnego śledzika. Jest on podobny do mojego zeszłorocznego przepisu na śledzia a’la Milanówek, jednak na blogu Trufli znalazłam wersję z rodzynkami i korzennymi przyprawami. Rewelacja! Delikatny śledzik w słodko-kwaśnym, pomidorowym sosie z korzenną nutą. Polecam!

Zdjęcie - Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Śledzie wigilijne

(4 porcje)

Składniki:

  • 1/2 kg filetów śledziowych w oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 średnie cebule, pokrojone w cienkie plasterki
  • garść drobnych rodzynek
  • 1-2 liście laurowe
  • 3-4 ziarnka ziela angielskiego
  • kurkuma, sól, imbir w proszku
  • ew. odrobina jasnej gorczycy

Przygotowanie:

  1. Śledzie obmyj z oleju i namocz przez kilka godzin (lub przez noc) w zimnej wodzie z dodatkiem mleka. Następnie przepłukaj śledzie pod zimną, bieżącą wodą i osusz.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej i włóż cebulę, smaż do zeszklenia, po czym dodaj cukier.
  3. Cały czas mieszając dodać liść laurowy i ziele angielskie i smaż przez  minutę.
  4. Dopraw solą i dodaj koncentrat i ocet, kurkumę, rodzynki, szczyptę imbiru i ew. gorczycę.
  5. Duś 3-4 minuty, lub do miękkości cebuli, mieszając od czasu do czasu i odstaw do ostygnięcia.
  6. Śledzie pokrój w paski i układaj w słoiku przekładając każdą warstwę zimnym sosem. Włóż słoik do lodówki i pozostaw na kilka dni. Najsmaczniejsze są po 3 dniu.

Smacznego!

Zdjęcie - Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Christmassy pickled herring(4 servings)

Ingredients:

  • 1/2 kg herring fillets
  • 1/4 cup vegetable oil
  • 3 medium onions, sliced
  • 2 tbsp sugar
  • 1-2 bay leaves
  • 3-4 allspice berries
  • pinch of salt
  • 4 tbsp tomato paste
  • 4 tbsp white wine vinegar
  • a handful of raisins
  • pinch of turmeric
  • pinch of ground ginger

Preparation:

  1. Soak herring fillets for a few hours (or over the night) in cold water or milk. It will make it more tender and delicate. Remove the liquids and set aside.
  2. Heat the oil in a medium pan, and fry the onions until translucent.
  3. Add sugar, bay leaves and allspice berries. Simmer on a small heat for a minute.
  4. Add a pinch of salt, tomato paste, vinegar, raisins, pinch of ginger and pinch of turmeric.
  5. Simmer for 3-4 minutes, or until the onion will be soft. Stir it from time to time. Leave it to cool.
  6. Cut herrings into 2-cm piecesIn a big jar arrange a layer of herrings, cover it with the sauce. Repeat until you run out of ingredients. The last layer should be the sauce.
  7. Leave it in a fridge for at least 3 days for flavours to develop.

Enjoy!

Kategorie przepisów