Śledzie w sosie słodko - kwaśnym
Chociaż nie jestem wielką fanką wigilijnego jedzenia to jednak niektóre potrawy są ważne i do takich na pewno należą śledzie. Śledzie w sosie słodko - kwaśnym nadają się na stół świąteczny, nie tylko w wigilijny wieczór ale także każdego następnego dnia. Przystawka ta wspaniale łączy słodycz ananasów i rodzynek z kwaśnymi śledziami i octem. Polecam je przygotować dzień przed podaniem. Najlepiej smakują jak spędzą noc w lodówce a wszystkie smaki przesiąkną się nawzajem.
Źródło: Moja kuchnia, nr 12/2009
Składniki:
- 500 g płatów śledziowych solonych
- 60 g oleju
- 50 g rodzynków
- 1/2 szklanki zalewy ananasowej
- 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
- 3 plastry ananasa
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki octu winnego
- cukier
- sól, pieprz
Śledzie moczyć ok. 7 godzin, zmieniając dwukrotnie wodę. Cebulę obrać, pokroić w grube pół lrążki, podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną paprykę. Dusić 3-4 minuty. Dodać pokrojonego ananasa, namoczone wcześniej rodzynki, ocet, koncentrat, ketchup, zalewę ananasową, pieprz, sól i cukier.Dusić jeszcze chwilę. Śledzie wyjąć z wody, osączyć, pokroić na kawałki, wymieszać z sosem.
Smacznego:)