Śledzie w sosie koperkowym

Uwielbiam te gotowe śledzie w sosie koperkowym, ale jem je bardzo rzadko, bo, jak każdy produkt przetworzony, zawierają sporo „E”. Najlepszym i najsmaczniejszym rozwiązaniem są domowe śledzie. Mogą być w różnych postaciach – z cebulką, z sosami, w różnych przyprawach, w sałatkach lub pod pierzynką. Ja mam dla was domowe śledzie w sosie koperkowym. Sos z ogórkami kiszonymi na bazie jogurtu i śmietany – to cała tajemnica pysznych śledzi na co dzień i wigilijny stół.
- 400g śledzi
- 0,5l wody
- 1 cebula
- 3-4 ogórki kiszone
- 2 łyżki siekanego koperku
- 1 mały jogurt naturalny
- 150g śmietany gęstej
- sól, pieprz
Śledzie moczę w wodzie przez 3 godziny. Osuszam i kroję w ukośne paski.
Cebulę i ogórki kroję w drobną kostkę. Mieszam z jogurtem, śmietaną, koperkiem. Doprawiam.
W słoiku układam na przemian śledzie i sos, aż do wyczerpania składników. Szczelnie zamknięty słoik odstawiam do lodówki.
Zapisz
Zapisz