Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie

Tradycyjne polskie danie, czyli śledzie w śmietanie. W moim domu przygotowywano je tylko z dodatkiem cebuli, pieprzu i kwaśnej śmietany. Najlepiej smakują podane z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

Zdjęcie - Śledzie w śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Śledzie w śmietaniePorcje

2

Składniki
  • 3-4 filety śledzia

  • 1 cebula

  • 1 duża kwaśna śmietana 12%

  • pieprz

Przygotowanie
  • Bardzo słone śledzie powinno się namoczyć w wodzie, tj. włożyć do miski, zalać wodą, wyciągnąć po godzinie i posmakować. Jeśli śledzie nadal są zbyt słone, zmienić wodę i moczyć kolejną godzinę i tak aż będą miały odpowiedni smak.
  • Następnie należy je pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miski. Cebulę obrać , pokroić w kostkę, dodać do śledzi. Doprawić do smaku pieprzem, wymieszać i odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie zalać śmietana i
    wymieszać. Podawać z ziemniakami w mundurkach.

Kategorie przepisów