Śledzie w śmietanie
 
            Tradycyjne polskie danie, czyli śledzie w śmietanie. W moim domu przygotowywano je tylko z dodatkiem cebuli, pieprzu i kwaśnej śmietany. Najlepiej smakują podane z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.
 Pin
	            
	        
	            
	            	
 	            	    
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	    
 	            	
	                Print
	            
	        
		            
				
			
			
				Śledzie w śmietaniePorcje
					
						
	            
	            	
 	            	    
 	            	
	            	Pin
	            
	        
	            
	            	
 	            	    
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	    
 	            	
	                Print
	            
	        
		            
				
			
			
				Śledzie w śmietaniePorcje2
Składniki- 3-4 filety śledzia 
- 1 cebula 
- 1 duża kwaśna śmietana 12% 
- pieprz 
- Bardzo słone śledzie powinno się namoczyć w wodzie, tj. włożyć do miski, zalać wodą, wyciągnąć po godzinie i posmakować. Jeśli śledzie nadal są zbyt słone, zmienić wodę i moczyć kolejną godzinę i tak aż będą miały odpowiedni smak.
- Następnie należy je pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miski. Cebulę obrać , pokroić w kostkę, dodać do śledzi. Doprawić do smaku pieprzem, wymieszać i odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie zalać śmietana i
 wymieszać. Podawać z ziemniakami w mundurkach.
 
            