Śledzie w aksamitnym sosie curry

Śledzie w aksamitnym sosie  curry

Wypróbowałam w życiu sporo przepisów na śledzie, lepszych lub gorszych, ale chyba żadne jeszcze nie zachwyciły mnie tak bardzo jak te, w aksamitnym sosie curry. Miałam je zrobić na Boże Narodzenie ale tak wyszło, że nie dałam rady a teraz stwierdziłam, że dzięki zawartości jajek na twardo idealnie nadają się na Wielkanoc. Tak naprawdę jest to bardzo prosta sałatka bo są tu tylko 3 powszechnie znane składniki. Ale sos z dodatkiem curry jest mistrzostwem świata i czyni tę sałatkę rewelacyjną. Jeśli tylko lubicie curry polecam Wam te śledzie bo na pewno nie będziecie żałować. Ja się nimi zachwyciłam.

Zdjęcie - Śledzie w aksamitnym sosie  curry  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 6 marynowanych dużych śledzi
  • 5-6 jajek na twardo
  • 2 małe posiekane cebule (użyłam czerwonej)
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • 4 czubate łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki curry
  • sok z pół pomarańczy
  • 2 czubate łyżeczki cukru trzcinowego
  • garść rodzynek (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, natka pietruszki,
  • ewentualnie 1-2 jajka do dekoracji

Jajka do dekoracji pokroić na plastry i ułożyć w salaterce. Rodzynki włożyć do szklanki i zalać wrzącą wodą. Śledzie pokroić na kawałki, jajka i cebulę w kosteczkę. Śledzie położyć na jajkach w salaterce. Pokrojone jajka położyć na śledziach. Odcedzić rodzynki i osuszyć. Wyłożyć na jajka. Majonez wymieszać ze śmietaną, curry i cukrem, doprawić sokiem z pomarańczy i solą, dodać pokrojoną drobniutko cebulę. Jeśli potrzeba doprawić pieprzem. Sosem polać zawartość salaterki. Udekorować natką pietruszki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów