Śledzie piernikowe

Śledzie piernikowe
Zdjęcie - Śledzie piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g śledzi
  • 500 ml wody
  • 1 cebula
  • 80 g rodzynek
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • ⅓ szklanki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie

Śledzie namoczyć w wodzie przez godzinę. Osuszyć i pokroić w ukośne paski.


Cebulę pokroić w kostkę i dusić na 4 łyżkach oleju. Dodać miód, pozostały olej, przyprawy, rodzynki i posiekane orzechy. Do wystudzonej marynaty dodać musztardę. Wymieszać, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.


W słoiku ułożyć na przemian śledzie i marynatę, aż do wyczerpania składników. Szczelnie zamknięty słoik odstawić do lodówki.


Porada:

Śledzie są gotowe do jedzenia od razu po wykonaniu, lecz najlepiej zostawić je w szczelnym słoiku w lodówce przez 2-3 dni. Smaki „przegryzą się”, a śledzie nabiorą pysznego, piernikowego aromatu.



Przepis pochodzi z shabbyeat.pl

Kategorie przepisów