Śledzie piernikowe
Czy z dodatkiem cynamonu, miodu, rodzynek i orzechów może być tylko piernik bożonarodzeniowy? Ależ nie. W internecie krąży sporo przepisów na podobne śledzie, ale takiego nie ma! W czasie Świąt nie może zabraknąć śledzi, dlatego proponuję połączenie tradycyjnych śledzi ze smakiem świątecznego piernika. Będziecie mile zaskoczeni jak doskonale smakuje. Pamiętajcie również o przepisie na śledzie pomidorowo-korzenne (są równie rewelacyjne).
Śledzie piernikowe składniki:- 250g śledzi
- 0,5l wody
- 1 cebula
- 80g rodzynek
- garść łuskanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 4 goździki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 1/3 szklanki oleju Kujawski
Śledzie moczę w wodzie przez 1 godzinę. Osuszam i kroję w ukośne paski.
Cebulę kroję w kostkę i duszę na 4 łyżkach oleju. Dodaję miód, pozostały olej, przyprawy, rodzynki i posiekane orzechy. Do wystudzonej marynaty dodaję musztardę. Mieszam, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
W słoiku układam na przemian śledzie i marynatę, aż do wyczerpania składników. Szczelnie zamknięty słoik odstawiam do lodówki.
Porada:
Śledzie są gotowe do jedzenia od razu po wykonaniu, lecz najlepiej zostawić je w szczelnym słoiku w lodówce przez 2-3 dni. Smaki „przegryzą” się, a śledzie nabiorą pysznego piernikowego aromatu.
Przepis na śledzie piernikowe i inne bożonarodzeniowe przepisy, znajdziecie również w świątecznym e-booku serwisu zpierwszegotloczenia.pl (ZT Kuszwica) i fooder.pl. Czeka tam na Was jeszcze ponad 100 przepisów z dotychczasowych bożonarodzeniowych e-booków. Zapraszam!