Śledzie marynowane w zalewie imbirowej i kwasie buraczanym z korzenną przyprawą
            
                    
Śledzie na Święta muszą być... tak samo jak i po Świętach :), np. marynowane w kwasie buraczanym i zalewie imbirowej, do podania z ulubionymi dodatkami.
Porcje: 5 Czas przygotowania: min. 6 godzin
Składniki:
Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska
Przygotowanie:
                
                
                
Porcje: 5 Czas przygotowania: min. 6 godzin
Składniki:
- 150 g śledzi z zalewy solankowej a’la matjas,
 - 150 ml kwasu buraczanego,
 - 150 ml zalewy z marynowanego imbiru,
 - 1 cebula czerwona,
 - 1/2 łyżeczki cukru,
 - 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika,
 - pieprz czarny grubo mielony do smaku.
 
- marynowany młody imbir,
 - grzyby shimeji,
 - natka pietruszki,
 - kiszone buraki (u nas odmiana Chioggia),
 
Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska
Przygotowanie:
- Śledzie opłucz w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do słoja.
 - Cebulę obierz, pokrój w pióra, wyłóż na śledzie.
 - Zalewę imbirową wymieszaj z kwasem buraczanym, przyprawą do piernika, cukrem i pieprzem, zalej śledzie i odstaw na min. 6 godzin. Przed podaniem odsącz z zalewy, podaj z dodatkami.