Śledź po japońsku


Śledź po japońsku
Śledź w Polsce jest podawany głównie w oleju lub sosach opartych na bazie majonezu, śmietany, pomidorów. Oczywiście wszystkie te wersje uwielbiam, ale kiedyś jadłam coś zupełnie innego – śledzie w stylu japońskim. Były aromatyczne, słonawe i lekkie. Przepis na śledzia w stylu japońskim jest łatwy i oryginalny. Warto spróbować. Polecam!
Przepis na śledzia po japońsku:
3 średnie płaty śledzi
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
1,5 łyżki octu ryżowego
1 cm imbiru drobno posiekany
2 szczypiory drobno pokrojone
1 łyżeczka cukru
1 łyżka wody
mleko do zalania śledzia
W miseczce zalewam śledzia mlekiem tak aby był przykryty. Odstawiam na 2 – 3 godziny. Po tym czasie wyjmuję śledzie, delikatnie płuczę i dobrze osuszam, najlepiej papierowym ręcznikiem. Śledzia kroję w mniejsze kawałki. W miseczce mieszam pozostałe składniki, dokładnie aby rozpuścił się cały cukier. W pudełeczku układam kawałki śledzia i zalewam przygotowanym sosem. Odstawiam na pół godziny i już można jeść. Jak śledź postoi trochę dłużej, nawet kilka dni, sojowy sos ładnie go zabarwi.
Smacznego!