Skrzydełka z miodem

Skrzydełka z  miodem

Jedno z naszych ulubionych dań. Doskonale doprawione skrzydełka z lepką słodkawą skórką. Dodatkowym plusem jest to, ze praktycznie nie ma przy nich pracy, a jedyny minus to spory czas oczekiwania. Polecam!

 

Zdjęcie - Skrzydełka z  miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 Skrzydełka z miodem

Składniki:

1 kg skrzydełek

Marynata:

  • słoiczek keczupu ( 215 g)
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka maggi
  • 1 łyżka vegety
  • 1/2 łyżki ostrej mielonej papryki
  • odrobina oleju

Składniki marynaty dobrze połączyć w dużej misce. Włożyć do niej umyte i dobrze osuszone skrzydełka. Wymieszać dokładnie, aby skrzydełka oblepiły się dobrze marynatą. Miskę zakryć szczelnie i wstawić do lodówki na całą noc. 

Zamarynowane skrzydełka (wraz z marynatą ) przełożyć do lekko wysmarowanej olejem blachy lub naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 st. C. Piec, aż mięso ładnie się przyrumieni i zacznie odchodzić od kości. Co jakiś czas należy je przekładać na drugą stronę i polewać wytworzonym sosem.

Podawać z ziemniakami polanymi odrobiną stopionego masła i ulubioną surówką.

Smacznego :)

Kategorie przepisów