Sierpniowa focaccia
            
Sierpień ma wiele do zaoferowania kulinarnie, ale ja najbardziej cenię sobie świeżą kukurydzę i kurki. I właśnie moje ulubione składniki wylądowały na cieście przypominającym to do pizzy. Jednak bez sosu i sera, tworząc w ten sposób sierpniową focaccię ?
        Czas całkowity: 1 godz 55 min
        Czas wyrastania: 1 godz 30 min
        Czas wypieku: 25 min    
Składniki         :
        
- mąka pszenna typ 650 - 450 g
 - letnia woda - 270 ml
 - sól - 1,5 łyżeczki
 - oliwa - 1 łyżka
 - suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
 - kurek (+łyżka klarowanego masła, szczypta soli, świeżo mielony pieprz) - 100 g
 - śmietany 18 % - 5 łyżek
 - mała cebula - 1 szt.
 - ząbek czosnku - 1 szt.
 - posiekanej papryczki chilli - 1 łyżeczki
 - 1/2 kolby kukurydzy - 1 szt.
 - pestek (u mnie słonecznik, sezam, dynia) - 3 łyżki
 
Potrzebne narzędzia:
            
Przepis:
    1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu. 
3. W tym czasie na patelni podsmażamy kurki z chilli, czosnkiem. Po 5 minutach dodajemy śmietanę i przyprawy, jeszcze chwilę podsmażamy.
4. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na okrągły placek i przekładamy go do naoliwionej formy ceramicznej (średnica ok. 25 cm). Z wierzchu dekorujemy przygotowanymi wcześniej kurkami, ziarenkami świeżej kukurydzy i pestkami. 
5. Focaccię pieczemy w rozgrzanym piekarniku metodą góra-dół w temperaturze 220 stopni przez 20-25 minut, aż wierz będzie rumiany.
Upieczoną focaccię podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.