Shrek

Kiedy Alinka zamieściła przepis na to ciasto wiedziałam, że je zrobię. Nadarzyła się też świetna okazja - festyn, który organizowało przedszkole mojego synka. A, że dzieci bardzo lubią delicje i jeszcze ten zielony kolor - miałam nadzieję, że im się spodoba moja propozycja. Na szczęście miałam racje;-) Ciasto okazało się pyszne, delikatne - dzieciom bardzo posmakowało:-) Miałam tylko problemy z biszkoptem, a raczej z jego proporcjami. Nie chciałam, żeby był zbyt wysoki. Upieczenie go z połowy porcji niestety nie było udanym pomysłem, dlatego upiekłam z całej porcji i przekroiłam na pół. Teraz mam spód na drugie ciasto;) Oczywiście można go nie przekrawać, jednak moim zdaniem wtedy jest zbyt wysoki do tego ciasta. Wybaczcie jakość zdjęć, ale robiłam je na szybcika, przed wyjściem do pracy. Całe ciasto szło na festyn. Odkroiłam tylko kawałeczek, żeby sprawdzić, czy wszystko w porządku;-)

Zdjęcie - Shrek  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Forma 24 x 24 cm

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 ½ szklanki mąki tortowej

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, nadal ubijając po trochu dodawać cukier, a potem po jednym żółtku. Powoli wsypywać mąkę i mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 25-30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i jeżeli ładnie urósł przekroić na pół. Do tego ciasta wykorzystałam tylko pół biszkoptu, gdyż cały jak dla mnie był zbyt wysoki. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, a przed nałożeniem mas nasączyć ponczem.

Składniki na masę zieloną:

  • 1 duża butelka zielonego napoju Pysio
  • 3 budynie śmietankowe (te na ½ l mleka)
  • 2 opakowania ciastek Delicje;

Budynie rozpuścić w 1½ szklanki napoju. Pozostały napój zagotować. Do gotującego dodać rozmącone budynie i jeszcze raz zagotować (uwaga: napój należy mieszać, bo jak się nagrzewa to lubi pryskać). Gorącą masę rozprowadzić na uprzednio upieczonym i wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej lekko masie ułożyć Delicje, ciastko obok ciastka.

Składniki na masę śmietanową:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 zielona galaretka
  • ¾ szklanki gorącej wody

Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i dodawać (cały czas miksując) przestudzoną galaretkę. Masę wyłożyć na ciastka Delicje.

Dodatkowo:

  • 2 zielone galaretki
  • 900 ml wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Lekko tężejącą galaretkę wylać na masę śmietanową.

Smacznego:-)

 

Zdjęcie - Shrek  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Shrek  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

3

Kubuś

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Baba Wielkanocna

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Mazurek kajmakowy

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

3

Babka pomarańczowa

Majana Majana
Majanowe pieczenie

1

Mazurek śliwkowo - czekoladowy

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

3

Mazurek kajmakowy z bezą – prz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

9

Kaszka manna zapiekana z jabłk…

kasiaC kasiaC
Pokrojone doprawione

5

Tort czekoladowy

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kaszka manna z malinami

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

5

Rogaliki z białym serkiem

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

13

Domowe biszkopty dla dzieci

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Kruche ciasteczka dla dzieci –…

PomidoriBazylia PomidoriBazylia
Pomidor i bazylia