Sezam

Sezam

Sezam to nic innego jak ciasto z... sezamem. Ale nie tylko.... Ciasto to składa się z trzech warstw ciasta kruchego zapieczonego albo z masą miodowo - sezamową, miodowo - orzechową lub z powidłami i pianą kokosową. Całość przełożona jest kremem maślano - kokosowo -budyniową. "Sezam" jest naprawdę przepyszny i wspaniale wygląda! Nie powstydziłabym się go nawet na stole świątecznym. Niestety jest również ciastem bardzo pracochłonnym, ale zapewniam efekt końcowy wart jest poniesionego trudu. Przepis pochodzi z jednej z książek s. Anastazji.

Zdjęcie - Sezam  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sezam

ciasto kruche I

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać nożem z zimną margaryną i smalcem. Dodać żółtka roztrzepane z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i śmietanę. zagnieść szybko ciasto, podzielić na dwie części i wyłożyć nim blaszki (wcześniej wyłożone papierem do pieczenia).

Masa sezamowa

Składniki:

  • 15 dag sezamu
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 10 dag margaryny
  • 1/4 szklanki cukru kryształu

Wszystkie składniki wymieszać w garnku o grubym dnie, zagotować, lekko przestudzić i wyłożyć na wierzch jednego ciasta kruchego. Upiec placek.

Masa kokosowa

Składniki:

  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 10 dag wiórków kokosowych

oraz dodatkowo:

  • słoik powideł śliwkowych

Biała ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. dodać cukier i zmiksować na najniższych obrotach. Następnie łyżką drewnianą wmieszać wiórki kokosowe.

Drugą część ciasta kruchego posmarować powidłami i nałożyć masę kokosową. Upiec.

Ciasto kruche II

Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 - 2 łyżki kwaśnej śmietany

Z podanych składników zarobić kruche ciasto i wyłożyć nim blaszkę (również wyłożoną papierem do pieczenia).

Masa orzechowa

Składniki:

  • 20 dag grubo pokrojonych orzechów
  • 10 dag margaryny
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 3 łyżki miodu płynnego

Wszystkie składniki umieścić w garnku o grubym dnie i mieszając podgrzać. Wyłożyć na kruche ciasto II.

Masa budyniowa

Składniki:

  • 3/4 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 1/2 kostki masła
  • 3 budynie kokosowe
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 10 dag wiórków kokosowych

 Z mąki, budyniu, mleka i cukru ugotować budyń. Masło utrzeć. Do puszystego dodawać porcjami zimny budyń, a na koniec wiórki kokosowe.

Przełożenie ciasta:

Ciasto orzechowe - połowa masy - ciasto z sezamem - pozostała masa - ciasto z wiórkami kokosowymi.

Wierzch ciasta można udekorować (np. tworząc kratkę) polewą czekoladową.

Smacznego!

Moje uwagi:

1.Ciasto kruche należy zagnieść bardzo szybko. Warto je również przed upieczeniem schłodzić

2.Zarówno pierwsze jak i drugie kruche ciasto, po upieczeniu jest miękkie, co niestety utrudnia znacznie przeniesienie go w całości z blaszki na deseczkę. Należy je dobrze schłodzić i razem z papierem przenieść, Doskonale sprawdzą sie tutaj blaszki z odpinanymi bokami

3.Zamiast kokosowego  budyniu, można użyć śmietankowego lub waniliowego

Kategorie przepisów