Serowe risotto z cukinią

Serowe risotto z cukinią

Jako, że nie przepadam za ziemniakami często sięgam po ryż. Ostatnio przyrządziłam risotto, które ładnie  prezentuje się na talerzu a to za sprawą zielonej skórki cukinii. Serowy smak tego dania jest dominujący więc takie risotto można podać np. do kurczaka ale z pewnością można je też zjeść jako danie samodzielne. Ważne jest aby użyć „szczupłą” cukinię bo w tym daniu najbardziej liczy się jej skóra, natomiast miąższ wprowadzi do dania zbyt dużo wody.

Zdjęcie - Serowe risotto z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:

  • szklanka ryżu długoziarnistego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • ok. 1 l  gorącego bulionu np. drobiowego
  • 1 mała cukinia
  • sól, pieprz
  • starty parmezan (ok. 4-5 łyżek)

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć. Wsypać ryż i przesmażyć, aż stanie się szklisty. Wlać wino i chwilę pogotować. Dodać bulion i gotować na małym ogniu mieszać co kilka minut. Kiedy bulion wyparuje należy dodać kolejną porcję i tak, aż do miękkości ryżu. Kiedy ryż jest już al dente dodać startą cukinię, przeciśnięty czosnek  i starty ser. Danie dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć odrobinę zimnego masła i posypać startym parmezanem. Podawać natychmiast.

Smacznego:)

Kategorie przepisów