Serowe piersi kurczaka – pieczone
Pieczone filety z kurczaka w panierce serowej, to kolejna propozycja na obiad z piekarnika:)
Przygotowane bez dodatku jajka. Otoczone w musztardzie i panierce serowej z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
Przepis mam z małej książeczki na Potrawy z kurczaka. Robiłam je już kilka razy i wiem, że potrafią być kapryśne (czasem wychodzą świetnie, czasem panierka nie trzyma jak należy. Wydaje mi się, że wiele to kwestia samych składników).
- 2-3 pojedyncze piersi kurczaka
- 2 łyżki mleka
- 1 płaska łyżka musztardy sarepskiej
- 1 płaska łyżka musztardy delikatesowej
- 1 łyżeczka musztardy starofrancuskiej
- około 100 g startego na małych oczkach tarki sera cheddar (mild)
- około 3 łyżki mąki krupczatki
- 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
Oczyszczone i osuszone ręcznikiem papierowym mięso dzielimy na mniejsze porcje równiej grubości.
W jednej miseczce mieszamy mleko z musztardą.
W drugiej miseczce łączymy mąkę, pietruszkę i tarty ser.
Kawałki kurczaka panierujemy wpierw w mleku z musztardą, a następnie w serowej panierce.
Układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni.