Seromakowiec z jabłkami

Seromakowiec z jabłkami

Ktoś w domu krzyknął – makowiec! Komuś innemu przyszła ochota na sernik, a jeszcze inni skandowali za szarlotką…

Weekend jakich wiele, ale w jesienne popołudnie dobrze jest upiec jakieś dobre ciasto. To taki stary sposób na ogrzanie wyziębionych murów i atmosfery, bo przecież nie ma nic lepszego od zapachu pieczonego ciasta. Nikt wówczas nigdzie nie wychodzi, bo wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej…

Seromak powstaje gdy niezupełnie się wie na co ma się ochotę. W kolejnych warstwach napotykamy na sernik, makowiec, kruche, maślane ciasto, a pomiędzy tym wszystkim jeszcze jabłka. Przepych? Przesada? Nie – ciasto jest idealnie wyważone, bogate, ale nie przesadzone. Kwaskowe jabłka i kremowy ser równoważą miodową słodycz maku, a polewa czekoladowa dopina całość na ostatni guzik. To eleganckie i złożone ciasto wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania. Wymaga jedynie odrobiny staranności, aby warstwy były równe, chociaż ostatecznie nie jest to najważniejsze.

Zdjęcie - Seromakowiec z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(tortownica wysoka 20cm lub 22cm zwykła)

Warstwa sernikowa:

  • 500g mielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Warstwa makowa:

  • 500g masy makowej domowej z bakaliami lub gotowej
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej

Kruche ciasto:

  • 100g masła
  • 150g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka lodowatej wody (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • 2 jabłka
  • 100g ciemnej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • składniki na kruche ciasto: zimne masło, mąka, sól, cukier, żółtko posiekaj za pomocą noża lub malaksera do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie dodaj 1-2 łyżki lodowatej wody. Uformuj kulę, zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około 30 minut.
  • Do twarogu dodaj jajka, cukier ekstrakt waniliowy i wymieszaj do połączenia się składników lub krótko zmiksuj.
  • Masę makową połącz z żółtkami.
  • Jabłka obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  • Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno tortownicy.
  • Na ciasto wyłóż masę makową i wyrównaj.
  • Następnie ułóż warstwę jabłek.
  • Na jabłka wylej ser i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 50-60 minut.
  • Ciasto pozostaw w piekarniku na 15 minut a następnie wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
  • Przygotuj polewę z czekolady, mleka i masła. W kąpieli roztop wszystkie składniki do połączenia, a następnie polej ciasto.

Smacznego!

Zdjęcie - Seromakowiec z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Seromakowiec z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Seromakowiec z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów