Sernik zebra – prosty przepis

Sernik zebra – prosty przepis
Podobny sernik już jest na blogu, postanowiłam odnowić i trochę ulepszyć przepis, na ten wyjątkowy serniczek. Wykonanie jest bardzo proste i zajmuje nie więcej niż 15 minut. Aby otrzymać ciekawy efekt zebry, musimy dawać ser do foremki małymi porcjami. Bardzo polecam ten lekki i bardzo dekoracyjny sernik

Zdjęcie - Sernik zebra – prosty przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1 kg. sera trzykrotnie mielonego z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru brązowego nierafinowanego
  • 3 łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 4 jajka
  • kilka kropel aromatu arakowego
  • 3 pełne łyżki kakao ( u mnie Decomorreno )
Piekarnik nagrzewam do 170 stopni. Ser daję do miseczki, dodaję cukier. Następnie stopniowo dodaję jajka, za każdym razem mieszając pół minuty. Na koniec dodaję proszek budyniowy i aromat. Masę serową dzielę na dwie równe części. Do jednej dodaję kakao i dokładnie mieszam. Dno małej tortownicy o średnicy 17 cm. wykładam papierem do pieczenia. Zaciskam obręcz, papier który wystaje obcinam. Łyżką nakładam na zmianę masę ciemną i jasną. Masę nakładam na środek foremki. Ser sam się równomiernie rozleje. Tortownicę daję do większej blaszki. Blaszkę napełniam wrzątkiem do 1/3 wysokości tortownicy. Jeżeli Wasza tortownica nie jest szczelna, należy zabezpieczyć ją folią aluminiową. Sernik piekłam w kąpieli wodnej przez godzinę. Gotowy sernik studzę około 40 minut. Udanych wypieków Moje uwagi : Sernik można również upiec w podłużnej foremce na babki. Można zrezygnować z kąpieli wodnej i upiec ciasto w tradycyjny sposób.

Zdjęcie - Sernik zebra – prosty przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów