Sernik z trzema czekoladami

Sernik z trzema czekoladami

 Zdjęcie - Sernik z trzema czekoladami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami   Czekoladowy Weekend to święto,którego nie mogłam przegapić, bo czekoladę uwielbiam. Wiele przepisów z czekoladą w roli głównej czeka jeszcze u mnie na swoją kolej, ale tym razem wraz z Atinką postawiłyśmy na sernik - potrójnie czekoladowy z przepisu Agnieszki z Kuchni nad Atlantykiem. Obie wpadłyśmy na ten sam pomysł zastanawiając się nad czymś czekoladowym, więc nie było innej rady jak upiec to pyszne ciasto wspólnie:) I to był strzał w dziesiątkę, bo sernik jest wspaniały! Ciasteczkowy spód, trzy różne czekoladowo-sernikowe warstwy: biała, mleczna i ciemna. Bardzo, bardzo nam wszystkim smakował! Anitko, dziękuję za wspólne czekoladowe pichcenie:***

Zdjęcie - Sernik z trzema czekoladami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 




Składniki na spód (tortownica o średnicy 23 cm):
*150 g czekoladowych herbatników (dałam Digestive)
*50 g (ok. 3 łyżek) miękkiego masła

Składniki na masę serową:
*1 kg gęstego serka homogenizowanego typu quark (20% tłuszczu) - zrobiłam z twarogu wiaderkowego gotowego do wypieków
*150 g cukru
*25 g (ok. 3 łyżek) skrobi kukurydzianej
*4 jajka
*150 ml kwaśnej śmietany (20% tłuszczu-u mnie 22%)
*1 łyżka ekstraktu z wanilii

*100 g ciemnej czekolady
*100 g mlecznej czekolady
*100 g białej czekolady
*4 łyżki słodkiej śmietanki (minimum 15% tłuszczu - u mnie 30%)


Wykonanie:

Spód:
Nagrzewać piekarnik do 180ºC. Ciastka zmiksować z masłem w malakserze. Wyłożyć otrzymaną masą spód tortownicy (wyłożyłam tortownicę folią aluminiową), ubijając ją dnem szklanki. Podpiekamy przez 10 - 12 min.

Masa serowa:
Ser zmiksować z cukrem i skrobią do uzyskania gładkiej masy. Przy nadal pracującym mikserze dodawać pojedynczo jajka, a następnie kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.

Nagrzać piekarnik do 180ºC. W 3 większych miseczkach roztopić 3 rodzaje czekolad z dodatkiem śmietanki, zaczynając od białej, potem mlecznej i na końcu czarnej (do białej i mlecznej dodać po 1 łyżce śmietanki, natomiast do gorzkiej czekolady 2 łyżki). Można to zrobić w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce (za radą Agnieszki nastawiłam mikrofalówkę na 360 W i 50 sekund, wyjęłam lekko roztopioną i intensywnie wymieszałam do całkowitego rozpuszczenia).

Do każdej z czekolad, po lekkim ich wystudzeniu, dodać ok. 1/3 masy serowej (u mnie to było wagowo mniej więcej ok. 500 g masy serowej na każdą porcję) i intensywnie wymieszać trzepaczką do piany aż do połączenia składników. Początkowo może się wydawać, że w masie będą grudkami czekolady, ale w miarę mieszania wszystkie znikają.

Na wystudzony spód wlać białą warstwę, następnie łyżką bardzo ostrożnie i równomiernie nałożyć masę z mlecznej czekolady. Na samych wierzchu w taki sam sposób rozprowadzić masę z ciemnej czekolady.

Piec przez 15 min w 180ºC, a następnie przez 1 godz - 1 godz 15 min w 160ºC. Masa serowa powinna by ścięta (sztywna wzdłuż brzegów) i lekko wilgotna w środku ciasta. Zostawić sernik do wystudzenia w minimalnie uchylonym piekarniku.

Zostawić na noc w lodówce.
Smacznego :)

Zdjęcie - Sernik z trzema czekoladami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów