Sernik z serka mascarpone
600 g serka mascarpone
3 cytryny - skórka i sok
150-180 cukru pudru
3 jajka - rozdzielone (jedno białko można pominąć)
masło ok 50 g + do smarowania formy
150-180 g pokruszonych herbatników albo pierniczków
Rozpuściłam masło. Pokruszone pierniczki wymieszałam z masłem w sporej misce i przełożyłam do natłuszczonej masłem formy tortowej.
Serek mascarpone wymieszałam dokładnie z żółtkami, cukrem, skórka i sokiem z cytryny. Ucierałam w mikserze długo - aż serek zrobił się kremowy.
Ubiłam na sztywno białko. Dodałam ostrożnie do masy mascarpone i wymieszałam dokładnie, ale delikatnie.
Masę przelałam na herbatniki, wygładziłam wierzch i wstawiłam tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Ciasto urośnie a nawet wybrzuszy się a potem opadnie - jeśli wyciągnie się je za szybko z piekarnika i formy to bardzo opadnie, ale jeśli pozwoli mu się powoli stygnąć - w piekarniku - to nieznacznie opadnie. Najlepiej zostawić tortownicę w piekarniku otwartym na oścież. Jak wystygnie można wyjąc na blat. A z tortownicy wyjmować tylko zimne.
Sernik to bardzo chimeryczne ciasto. Ale za to bardzo smaczne. A to jest wyjątkowo delikatne i puszyste.