Sernik z pistacjami i szafranem
Spód ciasta:
10 dag orzeszków pistacjowych
5 dag herbatników
3 łyżki masła
Orzeszki pokruszyć, herbatniki utrzeć na tarce.
Łyżkę orzeszków odłożyć do dekoracji sernika.
Pozostałe orzeszki i utarte herbatniki wymieszać z roztopionym masłem..
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na jej dno masę z orzeszkami.
Wyrównać i ubić.
Tortownicę włożyć na pół godziny do lodówki.
Masa serowa:
50 dag serka homogenizowanego Philos
40 dag serka waniliowego Philos
2 żółtka
2 jajka
szklanka cukru pudru
2 łyżki roztopionego masła
1 mała łyżeczka nitek szafranu
3 łyżki soku z cytryny
1 budyń waniliowy
biała czekolada do przybrania
Żółtka z 2 jajek oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Cukier i 4 żółtka utrzeć na pulchną masę.
Dodać stopniowo serki, szafran, roztopione masło, sok z cytryny i budyń.
Na koniec do masy serowej dodać pianę z białek i delikatnie przemieszać.
Masę wylać na pistacjowy spód.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i piec ok 1,5 godziny.
Sernik po ostudzeniu udekorować biała czekoladą i pokruszonymi pistacjami.