Sernik z nutellą i masłem orzechowym

Sernik z nutellą i masłem orzechowym

Padam. Za dużo rzeczy chcę robić na raz, w dodatku wszystkie chcę robić przynajmniej dobrze. Cierpi na tym moje nieogarnięte mieszkanie (już niedługo - w przyszłym tygodniu wielkie porządki z okazji urodzin C.), cierpię ja. Nie pamiętam, kiedy się ostatnio wyspałam, i chyba jeszcze przez czas jakiś sobie nie przypomnę... Z drugiej strony - część z rzeczy, które zrobić muszę, robić lubię. Bawię się przy tym całkiem nieźle, i tylko gdy o szóstej trzydzieści budzik znów dzwoni, mam ochotę schować głowę pod poduszkę i udawać, że mnie nie ma...
Plan na dziś - skończyć tort, upiec bułki czosnkowe (czy może być coś lepiej pasującego do grilla?) i może taki jeden cudaczny chlebek, który znalazłam w czeluściach internetu... I babeczki. Albo ciasteczka. A najlepiej to jedno i drugie - dzieci będzie pięć sztuk, a i te większe, i mniejsze, wolą małe słodkości niż tort, jak piękny i dobry by nie był (jeszcze nie wiem, czy będzie piękny i dobry, ale nadzieja umiera ostatnia).
Tymczasem mam dla Was przepis na ciacho, które przygotowałam już jakiś czas temu. C. naopowiadał w nowej pracy, jakimi to dobrociami go karmię, i w końcu zebrał się na odwagę, żeby poprosić o jakiś smakołyk do pracy. W sumie, wyraził się bardzo konkretnie: bezglutenowy. I sernik.Na zimno najlepiej. Ok, niech będzie i tak... Myślałam długo, czym by tych jego współpracowników uraczyć. Najpierw wpadła mi do głowy nutella, później orzechy. Ale jak tu zrobić warstwę orzechową, żeby była kremowa i pyszna? Trzeba by je zmielić... A wtedy wyjdzie co? Masło orzechowe przecież! Połączyłam więc to wszystko w jedno, i wyszedł mi całkiem zgrabny serniczek. Jak smakowała całość - nie wiem, ale poszczególne warstwy wyszły mniamniuśne. Szczególnie ta z nutellą, mmm... Następnego dnia blaszka wróciła do domu pusta, wnioskuję więc, że i konsumenci byli zadowoleni.
Jeśli więc szukacie czegoś dla miłośników nutelli i masła orzechowego; czegoś, przy czym się nie napracujecie i czegoś, co nie może się nie udać - ta dam! Zróbcie ten sernik.
Sernik z nutellą i masłem orzechowym (na zimno)
Zdjęcie - Sernik z nutellą i masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm)
spód:

  • 150 g mielonych orzechów laskowych
  • 50 g mąki gryczanej
  • 80 g zimnego masła


masa z nutellą:

  • 300 g serka kremowego
  • 115 g nutelli
  • 45 g cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 200 ml śmietany kremówki (38%)


masa z masłem orzechowym:

  • 300 g serka kremowego
  • 115 g masła orzechowego gładkiego
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 200 ml śmietany kremówki


dodatkowo:

  • 10 g krokantu


Orzechy wymieszać z mąką, zagnieść z masłem na jednolitą masę. Wyłożyć nią dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Spód podpiec w 200 st. C. przez 12-15 minut. Ostudzić.
Masa z nutellą: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 50 ml kremówki podgrzać, rozpuścić w niej żelatynę. Ostudzić. Serek zmiksować z nutellą i cukrem, powoli wlać żelatynę, cały czas miksując. Resztę śmietany ubić, partiami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.
Masę wyłożyć na całkowicie ostudzony spód, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Masa z masłem orzechowym: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 50 ml kremówki podgrzać, rozpuścić w niej żelatynę. Ostudzić. Serek zmiksować z masłem orzechowym i cukrem, powoli wlać żelatynę, cały czas miksując. Resztę śmietany ubić, partiami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.
Masę wyłożyć na schłodzoną masę z nutellą. Sernik wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem posypać krokantem.
Smacznego!
Zdjęcie - Sernik z nutellą i masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik był lekki, delikatny i puszysty; nie zbity. Ja takie lubię najbardziej.

Kategorie przepisów