Sernik z musem rabarbarowym

Sernik z musem rabarbarowym

Sezon na rabarbar dobiega końca, choć na krakowskich straganach wciąż można jeszcze kupić te kwaskowate łodygi. Warto więc pokusić się o zrobienie takiego sernika, bo jest po prostu przepyszny :) Jeden z najlepszych jakie jadłam :) Na pewno przypadnie do gustu tym, którzy nie lubią bardzo słodkich ciasto, ponieważ mus rabarbarowy podkręcony pomarańczową nutą działa wyjątkowo orzeźwiająco. Przepis znalazłam u Atiny i Gin. Bardzo, bardzo polecam! :) Zdjęcie - Sernik z musem rabarbarowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SERNIK Z MUSEM RABARBAROWYM spód: 200g ciastek digestive, 80g masła
mus rabarbarowy: 1kg rabarbaru, 100g cukru, skórka otarta z 1 pomarańczy
masa serowa: 1kg mielonego twarogu, 100g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 5 jajek, 2 łyżki budyniu waniliowego, 100g białej czekolady
wierzch: 500g kwaśnej śmietany 18%, 1 łyżka cukru pudru, kilka kropli aromatu waniliowego
Masło roztopić i przestudzić. Ciasteczka na spód dokładnie pokruszyć. Wymieszać z masłem i wyłożyć dno tortownicy (o średnicy 26 cm) wyłożonej folią aluminiową, dobrze dociskając. Schłodzić w lodówce podczas przygotowywania masy serowej.
Rabarbar umyć, odciąć końcówki, pokroić na nieduże kawałki. Włożyć do rondelka, dodać cukier, skórkę z pomarańczy i odrobinę wody. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie mus. Nie trzeba czekać do całkowitego rozpadnięcia się wszystkich owoców, niektóre mogą pozostać w całości. Mus powinien być dość gęsty, dla pewności można go odsączyć na sitku. Jeśli mus wydaje się jeszcze zbyt kwaśny, można dodać więcej cukru wg uznania.
Czekoladę rozpuścić na parze lub w mikrofalówce i przestudzić. Serek zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodawać po jednym jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie wsypać budyń i dodać czekoladę. Wszystko razem wymieszać na gładką masę. Na wcześniej przygotowany ciasteczkowy spód wyłożyć 1/3 masy serowej. Na to połowę musu. Następnie kolejne 1/3 sera, drugą połowę musu. Przykryć pozostałą ilością masy serowej.
Piec 75 minut w 150 st. C.
Śmietanę wymieszać łyżką z aromatem i cukrem pudrem. Dokładnie, ale szybko, żeby nie napowietrzyć masy. Sernik wyjąć z piekarnika, wyłożyć na wierzch śmietanę. Dokładnie rozsmarować. Z powrotem umieścić w piekarniku. Podpiekać 10 minut w 150 st. C. Wyjąć. Brzegi oddzielić od tortownicy ostrym nożem. Pozostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej, następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Zdjęcie - Sernik z musem rabarbarowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z musem rabarbarowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów