Sernik z masłem orzechowym

Przełom roku to moment wielkich podsumowań, refleksji i planów. Wolę patrzeć naprzód niż oglądać się za siebie, dlatego pierwszego dnia Nowego Roku 2018 życzę Wam i sobie aby ten rok był pełen wrażeń, nowych możliwości, inspiracji i wspaniałych niespodzianek! Niech się Wam darzy, zdrowi bądźcie, wcielajcie w życie wasze marzenia i kochajcie!

Spód:
180 g krakersów
60 g masła
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
250 g masła orzechowego
530 g słodzonego mleka skondensowanego
4 jajka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa karmelowa:
100 g cukru
1-2 łyżki wody
100 ml śmietanki kremówki 30% tłuszczu
1 łyżka masła
Dekoracja:
orzechy ziemne
orzechy pekan
Przygotowanie: Spód: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Krakersy mielimy na pył, dodajemy roztopione masło i mieszamy, tak aby całość nabrała konsystencji mokrego piasku. Mieszaninę przesypujemy do tortownicy, mocno dociskamy masę do dna. Tortownicę wstawiamy do lodówki na minimum 15 minut.
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki masy serowej wkładamy do misy miksera i szybko miksujemy, by niepotrzebnie nie napowietrzać sernika, dzięki czemu nie opadnie po upieczeniu. Masę przelewamy na schłodzony spód. Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez około 70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Całkowicie wystudzony sernik wkładamy na całą noc do lodówki.
Polewa karmelowa: Cukier z wodą podgrzewamy na patelni, na średnim ogniu, aż nabierze bursztynowego koloru. Nie mieszamy cukru w tym czasie. Zdejmujemy patelnię z ognia, wlewamy śmietankę, dodajemy masło, mieszamy. Patelnię stawiamy ponownie na palniku i podgrzewamy aż karmel dokładnie rozpuści się w śmietance.
Schłodzony sernik dekorujemy orzechami i polewamy przygotowanym karmelem.


