Sernik z makiem i korzennym spodem wiśniowym

Sernik z makiem i korzennym spodem wiśniowym
Zdjęcie - Sernik z makiem i korzennym spodem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z makiem i korzennym spodem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z makiem i korzennym spodem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na spód:
  • 200 g korzennych ciasteczek z czekoladą
  • 2 łyżki margaryny Palma z Kruszwicy maślany smak
na masę serową:
  • 500 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 500 g sera mascarpone
  • 5 jajek+ 2 żółtka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mielonego maku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ⅓ szklanki śmietany 30%
na sos wiśniowy:
  • 450 g mrożonych wiśni
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 180°C, dno tortownicy wykładamy pergaminem. Ciasteczka miksujemy, mieszamy z roztopioną margaryną, wykładamy na dno, dociskamy, wstawiamy do lodówki.


Masa:

Sery mieszamy na gładko, dodajemy cukier, wanilię, mąkę, po jednym jajku oraz żółtka, na koniec śmietanę i mak. Przelewamy masę na spód, wstawiamy do piekarnika, po 15 min zmniejszamy temperaturę do 120°C, pieczemy przez ok. 65 min, sprawdzamy patyczkiem. Sernik wstawiamy do lodówki na 12 godz.


Sos:

Mrożone wiśnie wsypujemy do rondelka, przykrywamy i podgrzewamy aż się rozmrożą, dodajemy cukier, przyprawę korzenną i sok z cytryny, chwilę gotujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody, dodajemy do wiśni - sos zgęstnieje.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.blogspot.com

Kategorie przepisów