Sernik z kaszą jaglaną

Sernik z kaszą jaglaną

Zdjęcie - Sernik z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pierwszy raz robiłam sernik z ekologicznego sera i kaszy jaglanej. Ser jest wspaniały. Sernik z kaszą jeszcze lepszy. Jednak ser robi ogromną różnicę. Podraża koszty, ale jest tego wart.
Zdjęcie - Sernik z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
1 kg sera białego twarogowego ekologicznego
szklanka suchej kaszy jaglanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 - do 9 żółtek (zależy od wielkości jaj)
szklanka cukru/ ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
puszka brzoskwiń +
pół opakowania żelatyny 


Zdjęcie - Sernik z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wykonanie:
Kaszę jaglaną przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą ok 2 cm ponad kaszę. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie wyłącz gaz i pozostaw kaszę pod przykryciem na kilka minut,aby sypka i miękka. Wystudź.
Sernik jaglany:
Żółtka ubij z cukrem/ksylitolem na puch. Do masy dodawaj po łyżce na zmianę wystudzonej kaszy jaglanej i sera białego, dodaj ekstrakt z wanilii, mąkę ziemniaczaną- wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem tortownicy wlej masę serową. Piecz w 180 stopniach ok 50-60 minut.

Ciasto wystudź.
Zmiksuj brzoskwinie a w niewielkiej ilości wrzącej wody rozprowadź żelatynę. Zmieszaj z musem brzoskwiniowym. Wylej na ciasto i wstaw do lodówki.

Kategorie przepisów