Sernik z jagodami i kruszonką
            
Chociaż jedno ciasto z jagodami w sezonie musi być :) Proponuję na dzisiaj pyszny sernik, na kruchym spodzie, z pokaźną warstwą jagód i słodką kruszonką. Do tego sernika wybitnie polecam samodzielnie mielony twaróg, a nie taki z wiaderka. Wychodzi wtedy o wiele smaczniejszy.
Składniki na spód i kruszonkę:
- 250 g mąki pszennej
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 160 g masła, zimnego
 - 95 g drobnego cukru do wypieków
 - 10 g cukru waniliowego
 
- 800 g twarogu tłustego lub półtłustego
 - 3 jajka
 - 50 g mąki ziemniaczanej
 - 125 g drobnego cukru do wypieków
 - 10 cukru waniliowego
 
- 400 g jagód
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 
- cukier puder
 
Twaróg zmielić 3-krotnie w maszynce do mięsa. Spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować kruchy spód. Wszystkie składniki szybko zagnieść (można za pomocą melaksera) i uformować jednolitą kulę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wyjąć i 2/3 ciasta wgnieść w spód tortownicy. Można w tym celu wykorzystać spód szklanki, żeby wyrównać powierzchnię (fot.1). Pozostałą 1/3 ciasta zbić w kulę, ponownie owinąć folią i umieścić w lodówce. Jagody delikatnie umyć, a następnie odstawić do odsączenia i całkowitego osuszenia. Spód ciasta wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekać przez 15 do 18 minut – do momentu aż spód będzie złoty. Zmielony twaróg umieścić w misce, dodać do niego jajka, cukier i cukier waniliowy. Zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Gdy spód będzie podpieczony, wyjąć go z piekarnika i wylać na niego masę serową (fot.2). Wymieszać jagody (idealnie suche) z mąką ziemniaczaną, i rozsypać równomiernie na masie serowej (fot.3). Następnie wyjąć z lodówki resztę kruchego ciasta i rozkruszyć ją równomiernie na jagodach tworząc mniejsze i większe grudki kruszonki (fot.4). Ciasto wstawić z powrotem do piekarnika, obniżyć temperaturę do 175°C i piec jeszcze przez ok. 50 minut – do momentu gdy kruszonka będzie złota. Gotowy sernik dobrze wystudzić, a następnie przechowywać w lodówce.
Przed podaniem sernika, posypać go obficie cukrem pudrem.
Źródło: fotokulinarnie.pl
    
  
    
    
  
drukuj przepis