Sernik z jabłkami i mango oraz kruszonką



Składniki na spód sernika:
100 g ciasteczek amarettini
100 g sucharków pełnoziarnistych
90 g masła
Składniki na masę serową:
1 kg sera
3 jajka
1 op. budyniu waniliowego
250 g cukru
125 g śmietanki kremówki
Nałożenie owocowe:

200 g mango
1 płaska łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
100 g mąki krupczatki
50 g cukru trzcinowego
50 g masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
- ciasteczka amarettini,sucharki i masło umieścić w blenderze i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku
- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia,a bok wysmarować masłem.W dno tortownicy i część boku wklepać masę ciasteczkowa.Foremkę umieścić w lodówce
- składniki na kruszonkę rozetrzeć z masłem między palcami .Odstawić
- jabłka i mango obrać pokroić w kostkę,wymieszać z cynamonem.Nie dodawałam cukru,ponieważ i mango i jabłka były wyjątkowo słodkie
- ser umieścić w misie miksera,dodać budyń,cukier i śmietankę i na wolnych obrotach miksera wyrobić na gładką masę.Dodawać kolejno po jednym jajku i za każdym razem mieszać około pół minuty
- na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową,następnie jabłka z mango i na górze rozkrusztć miedzy palcami kruszonkę
- piec w 160`C 1.5 godziny.Upieczony sernik ma mocno ścięte boki,podczas gdy środek pozostaje lekko drżący
- pierwsye 30 minut studzić sernik w uchylonym piekarniku,następnie na kratce.
- podawać schłodzony,najlepiej przez całą noc w lodówce