Sernik z fantazja

Sernik z fantazja

Uh!,,uwielbiam serniki i wszelkie z nimi eksperymenty.

Postanowilam,ze tym razem moj serniczek wzbogace o pianke z bitej smietany i mleka skondesowanego.

Pomysl jest wspanialy,tylko mala uwaga-koniecznie musimy dodac nieco zelatyny,inaczej mleko choc skondensowane o bardzo spojnej konsystencji,nie utrzyma bitej smietany-o smaku nie wspomne-rozkosz!

Jesli chodzi o sernik,pieklam go ( i juz na tym poprzestane ) w kapieliu wodnej-metoda sprawdza sie w 100% ,a po upieczeniu sernik jest rowny i nie opada.

Zapraszam na moja sernikowa "fantazje". Zdjęcie - Sernik z fantazja - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z fantazja - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik z fantazja

Pierwsza czynnosc ktora musimy wykonac dzien wczesniej, to gotowanie mlaka skondesowanego w puszce.

Sa tacy co sie boja bo moze np.puszka wybuchnac.

Podaje moj sposob:puszke wstawiam do rondelka,zalewam zimna woda do wiecej niz 3/4 wysokosci i puszki i otwieram maly ogien.

Wode systematycznie dolewamy i gotujemy na b.wolnym ogniu przez 2 godz.

Po tym czasie palnik wylaczamy i pozostawiamy tak puszke do calkowitego ostygniecia wody.

Mozna tez ( ja jednak nigdy tego nie robilam ) mleko wylac z puszki i powoli gotowac na b.wolnym ogniu mniej wiecej tyle samo czasu.

Wybor nalezy do nas samych.

Spod .300 gr ciasteczek kakaowych

.1/2 kostki stopionego masla

Wykonanie

Ciasteczka mielimy na maczke,dodajemy zimne sklarowane maslo i porzadnie zagniatamy.

Blaszke podluzna u mnie 40/25 cm smarujemy maslem i pudrujemy kakao i wykladamy jej dno masa ciasteczkowa.

Mase dobrze dociskamy pomagajac sobie lyzka lub okraglym ubijakiem,potem blaszke wtawiamy do lodowki.

W tym czasie przygotowujemy mase serowa

 Masa serowa .1000 gr sera ( u mnie ricotta )

.6 jajek

.2 budynie

.3/4 szklanki mleka

.1/3 szklanki oleju roslinnego

.1 szklanka cukru drobnego do ciast

.1 i 1/2 szklanki cukru pudru do piany z bialek

.esensje wanilii

Wykonanie

Ricotte przekladam do misy miksera,dodaje zoltka,cukier budyn i miksuje krotko.

Potem dodaje mleko,esensje wanilii ,olej i ponownie wlaczam mikser az polacza sie skladniki.

Bialka jajek ubijam na sztywno z dodatkiem szczypty soli ,nastepnie powoli dodaje cukier puder.

Ubite bialka szybko lacze z masa i wylewam na blaszke z ciasteczkowym spodem.

Piekarnik wczesniej nagrzewamy do temp.210st.C, ustawiam blaszke na kratce i umieszczam ja na przedostatnia pozycje w piekarniku.

Natomiast na piekarnikowa blaszke wylewamy wrzatek i umieszczamy ja ponizej blaszki z ciastem.

Pieczemy w takiej temp.przez 10 min.,potem zmniejszamy temp. do 150 st.C i pieczemy przez kolejne 55 min.

Studzimy w zamknietym piekarniku przez 20 min,potem drzwiczki lekko uchylamy i pozostawiamy ciasto do zupelnego wystudzenia.

 Masa karmelowa .200 ml smietany kremowki

.150 gr cukru pudru

.150 ml mleka skondensowanego ( puszka )

.8 listkow zelatyny

.aromat rumowy

Wykonanie

Ubijamy smietane na sztywno i powoli dodajemy zimny karmel z mleka skondensowanego.

Zelatyne namaczamy w zimnym mleku ,potem zelatynke przekladamy do kubeczka z 3 lyzkami wrzadku i dokladnie mieszamy.

Natychmiast cienkim strumieniem wlewamy do masy i mieszamy az masa stanie sie spojna i zaczyna sztywniec.

Przekladamy ja na sernik i rownamy powierzchnie.

 Polewa czekoladowa .200 gr czekolady

.50 gr masla

.aromat rumowy

Do rondelka przekladamy pokruszona czekolade wraz z maslem i aromatem ,mieszamy az skladniki sie rozpuszcza i calkowicie polacza ( nie wolno masy zagotowac )

Lekko przestudzona czekolada polewamy ciasto i posypujemy dodatkowo wiorkami orzechow.

Pychota!

Smacznego!!!

 

 

 

Kategorie przepisów