Sernik z budyniem czekoladowym

Sernik z budyniem czekoladowym
przepis:

Ten przepis również wyciągnęłam z lamusa ;).

Trochę jednak  go  zmodyfikowałam.

Oryginalnie było tak:

Ciasto:

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 kostki margaryny

0,5 szklanki cukru

2 jajka

1 żółtko

Masa budyniowa:

1 l mleka

3 budynie czekoladowe z cukrem

Masa serowa:

0,5 kostki margaryny

0,5 szklanki cukru

4 serki waniliowe

3 jajka

1 białko

1 budyń śmietankowy

Ciasto zagnieść  i wyłożyć nim  prostokątną blachę.

Budynie czekoladowe ugotować. Gorący budyń przełożyć na surowe ciasto i równo rozłożyć. Odstawić do ostudzenia.

Margarynę utrzeć z cukrem i stale mieszając dodawać  na przemian serek waniliowy i żółtka.

Następnie wsypać budyń śmietankowy, a na końcu lekko wmieszać pianę z 4 białek.

Masę serową rozłożyć na budyniu czekoladowym.

Sernik wstawić na 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 C.

Ja wykorzystałam resztkę  kruchego ciasta jaka mi została od sernika barokowego.

http://figowesmaki.blox.pl/2012/02/Sernik-barokowy.html

Dodałam do niego 3 łyżki  zmielonych migdałów.

Masę budyniową zrobiłam z 2 budyni czekoladowych Dr Oetkera, do których dodałam 4 łyżki cukru  i 3 szklanki mleka.

Masę serową zrobiłam z:

serka waniliowego (40 dag)

3 jajek

0,5 margaryny

0,5 szklanki cukru pudru

budyniu waniliowego

Sernik piekłam w  tortownicy.

Zdjęcie - Sernik z budyniem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z budyniem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z budyniem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów